Vom avea parte de o vreme rea în zilele următoare. Potrivit meteorologilor, România va fi afectată de un anticiclon puternic, iar săptămâna se va încheia cu o serie de contraste regionale destul de mari.

Meteorologii anunță o vreme rea în zilele următoare

Astfel, în partea de vest a țării și anumite părți din sudul țării, se va simți din nou o adiere de primăvară. Totuși, o pătură de nori stratiformi va acoperi o parte din regiunile estice. Din acest motiv, temperaturile vor fi scăzute.

În ziua de duminică, 18 februarie, pasajul unui front atmosferic va produce o nouă rundă de ploi slabe în mai multe regiuni și ninsori la munte, notează Meteo Radar.

Anticiclonul este prezent în estul Europei. Fenomenul se va extinde parțial și spre România în prima parte a weekendului.

În schimb, aerul cel mai rece nu se va apropia prea mult de țara noastră.

Ziua de vineri a început cu îngheț pe areale extinse din nordul, centrul, vestul și sudul țării.

În depresiuni, minimele se vor apropia de pragul de ger. Totodată, vom avea parte de fenomene de ceață dimineața, în anumite zone.

Temperaturile vor atinge în jur de 10-13 grade Celsius în jumătatea vestică a României

De asemenea, temperaturile vor atinge la prânz în jur de 10-13 grade Celsius în jumătatea vestică a României.

Va fi afectată și bună parte din Muntenia. Simultan, maximele se vor încadra între 6 și 9 grade Celsius în Moldova, Dobrogea și în Câmpia Bărăganului.

Maximele se vor încadra între 6 și 9 grade Celsius. Pe alocuri, vor fi posibile burnițe și ploi slabe.

vremea, meteo, ploi, ANM
Alertă de vreme rea / SURSA FOTO: Dreamstime

Vremea nu se va schimba prea mult în ziua de sâmbătă

Potrivit meteorologilor, vremea nu se va schimba prea mult în ziua de sâmbătă, 17 februarie. Dimineața va fi rece.

Ulterior, pe parcursul zilei, vremea se va încălzi până la 14-16 grade în Banat, Crișana și sud-vestul Transilvaniei.

În prima parte a zilei, cerul va fi noros în regiunile estice. Ulterior, norii se vor mai restrânge în a doua parte a zilei.

Weekendul se va încheia cu pasajul unui front atmosferic. Acesta va aduce câteva ploi slabe în mai multe regiuni, dar și ninsori la munte.

Spre seară, fenomenul va fi prezent și în zonele mai înalte din estul Transilvaniei.

Ce este, de fapt, un anticiclon? Diferenţa faţă un un ciclon

Un anticiclon este o zonă de presiune ridicată (peste 1013 Pa) în care presiunea atmosferică este mai mare decât presiunea aerului înconjurător și crește de la periferie spre centru. De obicei, poate fi legat de vreme stabilă tipică, cer senin și soare.

Coloana anticiclonă este mai stabilă decât aerul înconjurător. La rândul său, aerul care cade în jos creează un fenomen numit scufundare, ceea ce înseamnă că împiedică formarea precipitațiilor. Desigur, trebuie luat în considerare faptul că modul în care coboară aerul va varia în funcție de emisfera în care se află.

Aceste fluxuri de aer anticiclonice sunt mai ușor de dezvoltat vara, ceea ce agravează și mai mult sezonul uscat. Spre deosebire de cicloni, care sunt mai ușor de prezis, au adesea o formă și un comportament neregulat.

Cât despre furtuni (cicloni), aici vorbim despre o zonă în care presiunea atmosferică este mai mică decât zona înconjurătoare. Mișcarea ascendentă a aerului favorizează formarea norilor și, prin urmare, favorizează și producerea precipitațiilor.

În esență, rafalele de vânt sunt alimentate de aer rece, iar durata lor depinde de cantitatea de aer rece pe care o transportă. Aceste tipuri de mase de aer sunt foarte instabile și se formează și se mișcă rapid.