Ministerul Comunicaţiilor va propune în cursul acestui an o Strategie naţională de informatizare pentru anii 2012-2020, având ca model obiectivele propuse de Agenda Digitală pentru Europa, a arătat ministrul de resort, Valerian Vreme, în cadrul întrevederii pe care a avut-o la Palatul Victoria, alături de premierul Emil Boc, cu Neelie Kroes, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar european pentru Agenda Digitală.
Executivul și Ministerul Comunicațiilor au început aplicarea Strategiei europene, a arătat Vreme în cadrul discuţiilor, menționând că la nivel național au fost adoptate măsuri din Strategia europeană de informatizare, un prim pas în procesul de dezvoltare în această direcție, respectiv măsuri legate de managementul identității, sistemele de plăți și interconectare.
În cursul acestui an, ministerul de resort va propune o Strategie naţională de informatizare pentru anii 2012-2020, având ca model obiectivele propuse de Agenda Digitală, a mai precizat Vreme.
“Dezvoltarea Agendei Digitale în România este una dintre preocupările Guvernului. Considerăm că această strategie este un instrument important pentru stimularea inovației și contribuie la asigurarea creșterii economice“, a afirmat premierul Emil Boc în cadrul întrevederii.
Un alt subiect discutat în cadrul întrevederii s-a referit la propunerea de regulament privind roaming-ul în rețelele internaționale. Comisarul european Neelie Kroes a precizat că decizia finală în privința acestei propuneri de regulament va fi luată, cel mai probabil, în mandatul președinției daneze a UE (începând cu 1 ianuarie 2012) și a arătat că fiecare stat membru al UE va decide mecanismul de implementare al noilor reglementări. La rândul său, premierul Emil Boc a menționat că România susține ultima propunere de regulament privind roaming-ul în reţelele internaţionale, întrucât este în avantajul cetăţenilor români. Astfel, cetăţenii europeni care circulă în Uniunea Europeană vor beneficia de servicii de telefonie mobilă (apeluri, SMS-uri şi internet mobil) la preţuri mai convenabile şi mai transparente.