Prognoza meteo ANM în România

Prognoza meteo ANM în România. Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă prognoză meteo pentru intervalul 27 mai – 9 iunie 2024.

Se utilizează datele numerice furnizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia, pentru realizarea estimării.

Se anticipează temperaturi maxime și minime, ajustate local în fiecare regiune a țării cu ajutorul modelelor statistice și sunt evidențiate intervale de timp cu cea mai mare probabilitate de precipitații.

Prognoza meteo ANM în Banat

Până pe 30 mai, se preconizează că temperaturile vor fi ușor peste medie pentru această perioadă, urmând ca vremea să se încălzească treptat, devenind caldă către sfârșitul săptămânii.

Această tendință de încălzire se va menține și în a doua săptămână a intervalului, cu mici fluctuații.

Temperaturile maxime vor oscila în general între 24 și 30 de grade Celsius, în timp ce temperaturile minime se vor situa în intervalul cuprins între 10 și 16 grade Celsius.

Se prognozează că nivelul de instabilitate atmosferică va crește în mod semnificativ în zilele de 29 și 30 mai, precum și după data de 4 iunie. Atunci se va extinde pe arii mai întinse.

Prognoza meteo ANM în Crișana

Cu mici fluctuații, se preconizează că până pe 31 mai, temperaturile vor fi mai ridicate decât de obicei pentru această perioadă. Mediile temperaturilor maxime vor oscila între 24 și 26 de grade Celsius. Mediile temperaturilor minime vor oscila între 10 și 12 grade Celsius.

De la finalul acestei săptămâni, se așteaptă o creștere semnificativă a temperaturilor. Acest lucru va determina o vreme caldă care se va menține, cu temperaturi maxime în jurul a 28 de grade Celsius și temperaturi minime cuprinse între 14 și 16 grade Celsius, adaptate la nivel regional.

Se estimează că instabilitatea atmosferică va persista pe întregul interval, însă va fi mai accentuată și se va extinde pe suprafețe mai mari în zilele de 29 și 30 mai, precum și foarte probabil în data de 4 iunie.

Prognoza meteo ANM în Transilvania

La începutul perioadei, vremea va fi caracterizată de temperaturi normale, cu maxime în jurul a 22-24 de grade Celsius și minime cuprinse între 7-10 grade Celsius.

Totuși, începând cu data de 31 mai, temperaturile vor crește gradual, determinând o vreme călduroasă în cea mai mare parte a regiunii, până aproape de finalul intervalului.

Se estimează că mediile temperaturilor maxime vor fi în jurul a 29 de grade Celsius. Mediile temperaturilor minime vor fi de aproximativ 14 grade Celsius.

Există o probabilitate mai mare de ploi între 28 și 31 mai, precum și din nou pe 4 iunie. În restul zilelor, acestea vor fi prezente doar în zone restrânse.

Prognoza meteo ANM în Maramureș

În perioada 27-30 mai, temperaturile vor oscila de la o zi la alta, dar în general se vor situa la valori medii între 23 și 25 de grade Celsius pentru temperaturile maxime și între 10 și 12 grade Celsius pentru cele minime.

După data de 31 mai, se preconizează o creștere semnificativă a temperaturilor, depășind mediile specifice perioadei, cu valori ajustate regional, cu maxime diurne între 26 și 28 de grade Celsius și minime nocturne între 14 și 16 grade Celsius.

De asemenea, gradul de instabilitate atmosferică va fi accentuat începând din data de 29 mai.

vremea, meteo, ANM, prognoza meteo, soare
SURSA FOTO: Pexels

Prognoza meteo ANM în Moldova

Temperaturile vor fi apropiate de mediile obișnuite pentru perioadă. Media temperaturilor minime sunt în jurul a 11 grade Celsius.

Cele maxime sunt în jurul a aproximativ 22 de grade Celsius.

Începând cu 1 iunie, vremea va începe să se încălzească, devenind călduroasă în cea mai mare parte a regiunii și rămânând astfel, cu mici fluctuații, inclusiv în a doua săptămână a prognozei.

În medie, temperatura diurnă se va situa între 30 și 32 de grade Celsius, iar cea nocturnă între 14 și 16 grade Celsius.

Probabilitatea pentru ploi locale va fi mai mare între 29 și 31 mai, în timp ce în restul intervalului se va înregistra un regim pluviometric mai scăzut.

Prognoza meteo în Dobrogea

Temperaturile vor crește gradual, începând de la valori maxime de aproximativ 19-20 de grade Celsius și ajungând în jurul a 28 de grade Celsius, în timp ce temperaturile minime vor varia de la 10-11 grade Celsius până spre 16 grade Celsius.

Până către finalul intervalului, se vor înregistra mici variații, dar în general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 27 și 30 de grade Celsius, indicând o vreme călduroasă pentru acea perioadă în întreaga regiune, iar temperaturile minime vor fi în jurul a 17 grade Celsius.

Probabilitatea pentru ploi va fi mai mare la începutul și spre sfârșitul intervalului.

Prognoza meteo în Muntenia

În prima săptămână a intervalului, se va observa o tendință generală de încălzire graduală în întreaga regiune. Astfel, temperaturile maxime vor crește de la aproximativ 23-24 de grade Celsius în primele zile ale intervalului până la 31-32 de grade Celsius în data de 2 iunie, iar temperaturile minime vor urca de la 10-11 grade Celsius până spre 16 grade Celsius. În perioada următoare, până pe data de 9 iunie, se va menține o vreme călduroasă, deși pot apărea mici variații.

Probabilitatea pentru ploi va fi mai mare între 28 și 31 mai, și din nou în intervalul 6 – 8 iunie. În celelalte zile, acestea vor fi semnalate doar izolat.

Prognoza meteo în Oltenia

Se vor înregistra fluctuații termice minore, cu temperaturi maxime în jurul valorii de 25 de grade Celsius și temperaturi minime cuprinse între 10 și 11 grade Celsius.

De la data de 30 mai, temperatura va crește gradual, ajungând la:

  • maxime de până la 31-32 de grade Celsius
  • și minime de 15-16 grade Celsius, în medie pentru întreaga regiune

Prin urmare, în a doua săptămână a intervalului, se anticipează temperaturi maxime în jurul valorii de 30 de grade Celsius. Temperaturile minime vor fi în jurul valorii de 16 grade Celsius.

Probabilitatea pentru ploi va fi mai mare între 29 și 31 mai și din nou între 3 și 7 iunie. În restul zilelor, acestea vor fi semnalate doar sporadic.

vreme de primavara
SURSA FOTO: Capital

Prognoza meteo la munte

În primele zile ale prognozei, nu se vor înregistra variații semnificative în regimul termic. Se va observa o tendință de creștere începând cu data de 1 iunie. Către sfârșitul săptămânii, vremea va deveni mai caldă decât este obișnuit pentru acea perioadă. Ulterior se va răci ușor. Maximele vor fi în medie între 12 și 20 de grade Celsius. Minimele vor oscila între 4 și 12 grade Celsius.

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta pe arii mai extinse. Acest lucru se va întâmpla în special între 28 mai și 1 iunie.