Val de căldură în vestul, sudul și sud-estul țării
Directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a avertizat că zilele de joi și vineri vor fi cele mai călduroase din săptămâna curentă, cu temperaturi care se pot apropia de 41 de grade Celsius la umbră. Valul de căldură se va extinde în toată țara, iar în special în regiunile din sud și vest.
„Continuă vremea extremelor meteorologice și în țara noastră. Mâine (n.r. miercuri, 2 august), în special în partea de sud și sud-est a țării, vorbim de o vreme caniculară. Temperaturile se apropie de 35-36 grade Celsius.
Joi, valul de căldură va cuprinde regiunile vestice, sudice și sud-estice. Ne vom apropia joi de temperaturi, în special în lunca Dunării, de până la 37-38 grade Celsius.
Indicele de temperatură-umezeală va atinge și va depăși pragul critic de 80 de unități, iar vineri va fi cea mai caldă zi din această săptămână, pentru că deja valul de căldură în intensificare va cuprinde toată țara și vom vorbi de temperaturi la scara întregii țări, între 32-41 grade Celsius, cu cele mai ridicate valori în sudul și sud-vestul”, a precizat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) la Antena 3.
Prognoza meteo ANM pentru miercuri
Vremea va fi călduroasă, pe alocuri caniculară, miercuri, 2 august. Temperaturile maxime vor varia între 31 și 36 de grade Celsius în Câmpia Română, Lunca Dunării și Podișul Dobrogei, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va ajunge și/sau va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.
În celelalte zone, dar în special în nord și nord-est, regimul termic va fi mai moderat, cu maxime cuprinse între 24 și 30 de grade Celsius.
Cerul va fi variabil în majoritatea regiunilor, cu înnorări temporare accentuate. Vor apărea averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului pe parcursul zilei și al serii, în Transilvania, la munte, local în Moldova, Maramureș, nordul și nord-estul Munteniei, iar izolat și în restul teritoriului. Cantitățile de apă acumulate pe suprafețe mici pot depăși 20-30 l/mp, iar în sud-est și în est vor fi condiții pentru vijelii și căderi de grindină.
Temperaturile minime vor fi cuprinse între 9 grade Celsius în depresiunile Carpaților Orientali și 23 grade Celsius pe litoral.
În București, vremea va deveni călduroasă, iar disconfortul termic va crește, apropiindu-se de pragul critic de 80 de unități pentru indicele temperatură-umezeală (ITU). Cerul va fi variabil, cu înnorări în timpul după-amiezei și serii, când va crește probabilitatea pentru averse, descărcări electrice și rafale de vânt. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 33 grade Celsius, iar cea minimă va fi între 19 și 21 grade Celsius.