Fenomenele meteo extreme din 25 aprilie 2025 afectează o parte importantă a teritoriului României. Deși durata acestor avertizări este limitată la câteva ore, intensitatea precipitațiilor și pericolul grindinei și al viiturilor impun prudență sporită.

ANM: Averse torențiale și grindină în județele Cluj, Botoșani și Suceava

ANM a emis avertizări nowcasting valabile până la ora 16:00 pentru mai multe localități din județele Cluj, Botoșani și Suceava. Conform meteorologilor, sunt așteptate:

  • Averse torențiale ce pot acumula între 15 și 25 l/mp;

  • Descărcări electrice frecvente;

  • Intensificări de vânt ce pot lua aspect de vijelie;

  • Căderi de grindină de mici dimensiuni.

În județul Cluj, cele mai afectate zone sunt Cluj-Napoca, Apahida, Baciu, Feleacu, Dej, dar și comunele rurale din împrejurimi.

În județul Botoșani, atenționarea vizează în special localități precum Vlădeni, Mihăileni, Bucecea și Vârfu Câmpului.

În județul Suceava, vizate sunt municipiul Suceava și zeci de localități din zona metropolitană și rurală, printre care Salcea, Dumbrăveni, Bosanci și Ipotești.

grindina, sisteme antigrindină, agricultura, fermieri, seceta
SURSA FOTO: Pixabay

Banatul și Maramureșul, sub aceeași amenințare

Până la ora 16:45, în județele Caraș-Severin și Timiș, sunt prognozate averse însoțite de fenomene electrice și grindină. Localități precum Berzovia, Măureni, Doclin și Gătaia sunt vizate direct.

În Maramureș, codul galben rămâne valabil până la ora 17:00. Printre cele mai expuse localități se numără Baia Mare, Târgu Lăpuș, Cavnic, Copalnic-Mănăștur, Suciu de Sus și altele din zona submontană și montană. Aceste regiuni pot înregistra, de asemenea, cantități de precipitații însemnate într-un interval scurt, însoțite de grindină și vânt puternic.

Cod galben de inundații în județele Alba și Cluj

Pe lângă avertismentele meteorologice, INHGA a emis o atenționare hidrologică valabilă până la ora 22:00, care vizează râurile mici din bazinul hidrografic Arieș, în special afluenții sectorului aval de la stația hidrometrică Baia de Arieș.

Zonele afectate sunt situate în județele Alba și Cluj și pot înregistra:

  • Scurgeri importante pe versanți;

  • Torenți și pâraie cu debit crescut;

  • Viituri rapide pe râuri mici;

  • Depășiri ale Cotelor de atenție.

Aceste fenomene sunt favorizate de cantitățile mari de apă prognozate, combinate cu topirea parțială a zăpezilor în zonele montane.