Elena Mateescu a spus că ciclonul format în Marea Mediterană s-ar putea resimți în România încă de sâmbătă după-amiază și în noaptea de sâmbătă spre duminică.
„Este posibil să consemnăm încă de sâmbătă după-amiază și pe parcursul nopții de sâmbătă spre duminică primele manifestări, având în vedere cantitățile de precipitații așteptate în partea de vest, nord-vest a țării, cu precădere, astfel încât aversele să fie unele torențiale, însoțite de intensificări ale vântului cu aspect de vijelie”, a declarat ea la B1 TV.
Vreme la extreme în România
Directorul ANM a adăugat că de duminică, vremea va intra într-un proces de răcire, o răcire semnificativă, cu până la 15 grade Celsius față de temperaturile înregistrate până acum.
„Dacă până sâmbătă (…) contăm pe o vreme mult mai caldă pentru o ultimă decadă a unei luni septembrie în țara noastră (…), mâine chiar 33-34 de grade în Lunca Dunării, o vreme care ne apropie de pragul unei zile de caniculă de vară, chiar și sâmbătă mai contăm pe 33 de grade în sud, de duminică vremea va intra într-un proces de răcire, o răcire semnificativă, având în vedere diferențele foarte mari de temperaturi, 15-20 de grade Celsius, iată, de asemenea, o scădere cu mai mult de 10-15 grade față de ceea ce vom înregistra în aceste zile”, a spus meteorologul.
Totodată, Elena Mateescu a precizat că duminică și duminică noaptea, precum și luni, se vor înregistra fenomene de instabilitate meteorologică, inclusiv averse torențiale și cantități semnificative de apă.
„Duminică și duminică noaptea, și luni vor fi caracterizate de fenomene de instabilitate din punct de vedere meteorologic, averse torențiale, cantități de apă însemnate, în special în sudul, centrul, în zona Carpaților Meridionali și de Curbură și cu efecte posibile și în partea de sud-est a țării (…). Diferența de temperatură va face ca aceste manifestări să fie unele deosebit de accentuate și cu o intensitate mare”, a spus ea.
Elena Mateescu a mai menționat că, mâine dimineață, la ora 10, se va emite cu siguranță cel puțin un Cod portocaliu, pentru zonele în care se prognozează cantități de precipitații de până la 80 de litri pe metru pătrat, între 60 și 80 de litri pe metru pătrat.
„Mâine dimineață, la ora 10, așa cum o facem în flux operațional, cu siguranță vom emite cel puțin un Cod portocaliu, o alertă meteorologică generală de Cod portocaliu, pentru zonele în care prognozăm cantități de până la 80 de l/mp, 60-80 l/mp”, a afirmat aceasta.
Va fi potop în România
România se va confrunta cu două fenomene extreme care se vor suprapune în acest weekend. Furtuna Ashley va traversa țara de la vest la est, atingând un vârf de intensitate duminică seara, în București și în județele din sud. În plus, în perioada 30 septembrie – 1 octombrie, se așteaptă o viitură pe Dunăre, care va fi mai intensă decât se preconiza inițial.
Astfel, Elena Mateescu a explicat că zilele următoare vor aduce un adevărat „potop” asupra României și că vor fi emise avertizări meteorologice, inclusiv posibilitatea emiterii unor avertizări de tip Cod Roșu. De asemenea, vremea va intra într-un proces accentuat de răcire, cu diferențe de 10-15 grade față de temperaturile cu care ne-am obișnuit în ultima perioadă.
„Duminică, vom observa o răcire semnificativă la scara întregii țări, valorile maxime fiind de 15-22 de grade, o scădere cu mai mult de 10-15 grade în bună parte din țară. Răcirea vine la pachet și cu fenomene de instabilitate atmosferică în vest, nord-vest, parțial în centru, cu fenomene de instabilitate, ploi și vijelii.
Pe parcursul zilei de duminică, duminică spre luni, aici anticipăm că va fi vârful acestui episod în ceea ce privește cantitățile de precipitații, în special în Oltenia și Muntenia, cantități de apă care vor atinge cumulat 80-100 l/mp. Aceste cantități pot genera creșteri semnificative ale debitelor râurilor din aceste regiuni”, a declarat ea la Realitatea Plus.
Dunărea ar putea inunda Autostrada Soarelui
De asemenea, specialiștii de la Apele Române au emis un avertisment serios, subliniind că, în cazul în care debitele depășesc 15.000 de mc/secundă, digul de la Borcea riscă să cedeze, ceea ce ar putea duce la inundarea Autostrăzii Soarelui. Aceleași probleme sunt de asemenea întâlnite și în județele Teleorman, Giurgiu și Dolj.
Dunărea continuă să crească de la o zi la alta, iar viitura se preconizează că va ajunge în România pe 1 octombrie, când debitul ar putea atinge 8.000 de mc/secundă, ceea ce reprezintă dublul valorii normale pentru această perioadă.