Ziua de vineri ne aduce weekend-ul mult dorit, dar și schimbări de temperatură în anumite regiuni ale țării. Astăzi vremea este schimbătoare, în unele zone ale țării se vor înregistra temperaturi deosebit de mari pentru această perioadă a anului, iar alte regiuni sunt amenințate de codul portocaliu de inundații. Cum va fi vremea azi?
Vinerea este o zi așteptată atât de copii și adolescenți, cât și de adulți. Pe lângă weekend-ul pe care ni-l aduce, sfârșitul de săptămână vine și cu schimbări de temperatură.
Vremea, vineri, 5 noiembrie 2021
Vinerea aduce vreme deosebit de caldă în jumătatea sud-estică a ţării. În restul țării, însă, atmosfera se va răci comparativ cu ziua precedentă, astfel că valorile termice se vor apropia de normele climatologice specifice lunii noiembrie.
Cerul va avea înnorări şi va ploua în vestul, nordul şi pe arii restrânse în centrul ţării şi în zonele de munte, iar cantităţile de apă vor depăşi 10…15 l/mp şi local 25…30 l/mp îndeosebi în Dealurile de Vest, în Munţii Apuseni şi în nordul Carpaţilor Orientali. În restul teritoriului, în primele ore ale zilei, local va fi ceaţă sau nebulozitate joasă, iar apoi cerul va fi variabil. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare în zona montană înaltă, iar local şi în Dobrogea.
Maxima se va încadra între 14 şi 25 de grade, cu cele mai ridicate valori în zona subcarpatică a Munteniei.
Vremea în București, 5 noiembrie 2021
În Capitală, bucureștenii vor avea și ei parte de vreme deosebit de caldă pentru acest anotimp. Cerul va fi variabil, exceptând orele dimineții când vor fi nori de nivel jos şi ceaţă. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 21 de grade.
Vremea la munte, 5 noiembrie 2021
Chiar și la munte, vremea se va menţine caldă în cea mai mare parte a zonei. Cerul va fi mai mult noros şi va ploua în Carpaţii Occidentali, în jumătatea de vest a Carpaţilor Meridonali, în grupele nordice ale Carpaţilor Orientali şi izolat în rest. Cantităţile de apă vor depăşi 10-15 l/mp şi local 25-35 l/mp în Munţii Apuseni şi în nordul Carpaţilor Orientali.
Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare în zona montană înaltă, viteze mai mari urmând a se înregistra pe crestele Carpaţilor Meridionali (rafale de peste 60…70 km/h). Temperatura va scădea uşor în Carpaţii Occidentali şi în nordul Carpaţilor Orientali, iar în restul masivelor vor fi comparabile cu cele din ziua precedentă.
COD PORTOCALIU de inundații în două județe
Dacă în restul României vremea de azi se menține la valorile termice normale sau chiar devine mai călduroasă decât de obicei, această regulă nu se aplică tuturor județelor din țară. În nord-vestul României este pericol de inundații. Specialiștii avertizează că pot fi depășite cotele de inundații pe râuri din bazinele hidrografice Crișul Negru, Drăgan și Iad.
Județele Cluj și Bihor sunt sub cod portocaliu de inundații, avertizează hidrologii. Această avertizare este valabilă vineri până la ora 14.00.
Ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundații pe râurile din bazinele hidrografice: Crișul Negru – bazin amonte confluență cu râul Valea Roșie, Drăgan – bazin amonte S.H. Valea Drăganului, Iad – bazin amonte S.H. Leșu, județele Cluj și Bihor.
Fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Crișul Negru – afluenții de dreapta aval S.H. Poiana – amonte S.H. Beiuș, precizează hidrologii.