Vremea a luat-o razna complet
Climatologul ANM Roxana Bojariu a examinat evoluția condițiilor meteorologice în ultima lună de iarnă din România.
În acest weekend, ninsorile revin, în special în regiunile nordice, centrale și nord-estice. Temperaturile scad în mare parte a țării. De asemenea, se prevăd intervale cu vânt puternic, care vor accentua senzația de frig.
„Vorbim de aceeaşi cauză, tipul de circulaţie atmosferică pe continent. Dacă efectele sunt atât de contrastante avem în sistem o cantitate sporită de energie, toate manifestările cu care suntem obișnuiți că timp sunt acum mult mai severe, avem de-a face cu o regiune cu o presiune ridicată pe Europa care, pe partea să, dinspre vestul Europei spre Altantic, aduce aer foarte cald dinspre sud, iar în rest avem pe partea să spre est un aer mai rece care vine dinspre Europa de est”, a declarat Roxana Bojariu pentru România TV.
Climatologul a adăugat că am avut temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit.
„În plus, avem și aceste manifestări de intensificări de vânt, avem de-a face cu modificări în circulație, am tot trecut în regim foarte ridicat de temperatură pe o anumită configurație de transport de aer, au existat bruște modificări și am avut și aceste fluctuații de vânt. În sine, aceste modificări în tipurile de circulație atmosferică nu sunt ceva deosebit de aparte, dar intensitatea lor este deosebită, faptul că avem acest contraste la o altitudine mare este nefiresc. Dacă tragem linie, vom vedea că am avut temperaturi mai mari decât în mod obișnuit, în sistemul climatic avem o cantitate sporită de căldură”, a spus ea.
Roxana Bojariu a precizat că în Spania se înregistrează în prezent o temperatură de 30 de grade Celsius, valoare extrem de înaltă pentru această perioadă. Potrivit ei, acest lucru contează pentru toate regiunile lumii.
„400 de staţii din zonă şi-au doborât recordurile zilei, este ceva deosebit, aşa ceva contează pentru toate regiunile lumii, mai ales că am avut o perioadă foarte caldă anul trecut”, a spus aceasta.
Prognoza meteo pentru acest weekend
Expertul a adus în discuție și prognoza meteo pentru weekend. Aceasta include avertismente de ninsori în zonele montane și nordice, dar cu o încălzire graduală în regiunile sudice.
„Nu vorbim de un fond de răcire accentuată, ci de ușoară încălzire cu fluctuații, care se va accentua săptămâna viitoare și, oricum, e problema această a.. gheții care se poate formă și stratul topit de gheață devine și mai alunecos, perioada asta de trecere de la un nivel la altul este foarte periculoasă din acest punct de vedere”, a afirmat ea.
Pe termen mediu, în lunile următoare, Roxana Bojariu nu prognozează evenimente deosebite.
„Vor mai fi episoade de iarnă, dar acestea sunt din an în an tot mai scurte şi mai slabe că intensitate. Săptămâna viitoare, vorbit de anomalii pozitive, cu 4-5 grade Celsius peste normalul perioadei şi precipitaţii mai însemnate în partea de nord. Vor fi ninsori la munte şi în partea de nord a ţării, dar în zonele mai joase ninsorile vor fi înlocuite cu precipitaţii lichide, se trece de la zăpadă la lapoviţă”, a explicat aceasta.
Situația rămâne în general stabilă în acești parametri pe aproape întreaga durată a lunii februarie, cu temperaturi mai ridicate și o cantitate sporită de precipitații, sub diverse forme, distribuite geografic în funcție de relief.
Se produc modificări semnificative în condițiile meteorologice, iar experții afirmă că acestea vor avea impact asupra oamenilor. În această perioadă, observăm din nou temperaturi destul de ridicate, atingând chiar și 10 grade în anumite regiuni, urmate de revenirea vremii reci.
„Avem o dinamică a circulației atmosferice în sectorul atlantico-european foarte mare și aceste modificări sunt, dacă nu prin amplitudine, dar ca fluctuații, normale. Numai că amplitudinea, contrastul este foarte mare, într-adevăr, și acest contract foarte mare vine și cu probleme pentru noi toți. Pentru oameni, sistemul imunitar este afectat, organismul trebuie să se lupte ca să se adapteze și consumă resurse pentru a se adapta la aceste contraste și de aici și probleme cu sistemul imunitar.
Dar perioadele foarte calde, alternate cu perioade mai reci, înseamnă și modificări în felul în care agenţii patogeni se dezvoltă și ne pot afecta și ei. Așa că pe lângă ecosisteme, pe lângă culturile agricole, și oamenii sunt afectați de trecerile bruște.
Deci, e normal să avem fluctuații, dar nu la o amplitudine atât de mare. Și am putea să ne gândim iarăși la fondul acesta al încălzirii globale, pentru că avem o cantitate sporită de căldură în sistem, de vapori de apă în sistem, sunt încă anomalii pozitive destul de însemnate pe mare parte din Atlanticul de Nord, din Mediterană, chiar și din Marea Neagră. Toate aceste lucruri alimentează sistemele de vreme care ne afectează în mod obișnuit.
În ce priveşte iernile geroase pe care le ştim noi, sigur vor mai exista astfel de episoade, dar frecvența lor și durata lor va fi din vor fi din ce în ce mai mici”, a explicat Roxana Bojariu.
Prognoza meteo pentru luna februarie
Se anunță schimbări în condițiile meteorologice în perioada următoare. Conform prognozei meteorologice pentru următoarele două săptămâni, temperaturile vor fi mai ridicate decât de obicei pentru această perioadă. Aceasta este informația prezentată în anunțul publicat marți de către Administrația Națională de Meteorologie (ANM).
În prima parte a lunii februarie, temperaturile vor continua să se mențină peste media obișnuită pentru această perioadă în întreaga Românie, cu o abatere termică pozitivă mai pronunțată în regiunile extracarpatice. Se prognozează ca în a doua parte a lunii februarie temperaturile să revină, în general, la valorile normale. Mai multe puteți afla aici.