UPDATE
Duminică dimineaţă, ANM a emis două noi avertizări meteo Cod galben și portocaliu, de instabilitate atmosferică, vijelii și ploi abundente, valabile în aproape toată țara.
Codul galben privește o instabilitate atmosferică temporar accentuată în intervalul 29 mai, ora 10:00 – 30 mai, ora 10:00. În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a țării.
Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de 55…75 km/h și izolat peste 80 km/h) și pe arii restrânse grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20 – 30 l/mp şi izolat 40 l/mp.
Codul portocaliu este valabil în intervalul 29 mai, ora 14:00 – 30 mai, ora 03:00, pentru instabilitate atmosferică accentuată, vijelii puternice, ploi abundente, în Oltenia, vestul și nord-vestul Munteniei, sud-vestul Transilvaniei și local în Carpații Meridionali.
Instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 50 – 90 l/mp. Mai ales după-amiaza și seara, cu precădere în jumătatea sudică a Olteniei și în sud-vestul și centrul Munteniei vor fi perioade în care se vor semnala și vijelii puternice (viteze de 75…90 km/h), grindină și frecvente descărcări electrice.
În București, aflat sub cod portocaliu, vremea va fi instabilă. Cu precădere în orele serii, vor fi perioade în care se vor semnala vijelii puternice (viteze de 65…80 km/h), frecvente descărcări electrice, averse torențiale (cantități de apă ce vor depăși 10…20 l/mp și izolat 30 l/mp) și posibil grindină. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 27 de grade, iar cea minimă va fi de 14 – 15 grade.
Ştirea iniţială
Cum va fi vremea în România duminică, 29 mai?
Prognoza meteo ANM pentru duminică, 29 mai
Instabilitatea atmosferică cuprinde întreaga ţară duminică şi va ploua abundent în cele mai multe regiuni.
Vântul va bate puternic în special în regiunile sudice, iar izolat se vor înregistra cantităţi de apă de peste 90 litri/metru pătrat, atrag atenţia meterologii ANM.
Cât despre temperaturi, ele se vor încadra între 18 grade Celsius în depresiuni şi în Bucovina şi 27-28 de grade în zonele de sud şi sud-est ale României.
În Capitală, bucureştenii vor avea parte de mai multe serii de averse însoţite de tunete, fulgere şi rafale puternice de vânt, de peste 75 de km/h.
Se vor acumula peste 20 de litri de apă pe metru pătrat. Temperaturile vor urca până la 27 de grade Celsius, iar la noapte vor scădea până la 14 grade şi se vor mai înregistra şi atunci averse.
Cum va fi vremea în diferitele regiuni ale ţării?
În Dobrogea şi Bărăgan vor fi înnorări persistente şi ploi consistente, cu cantităţi importante de apă. Vântul va sufla puternic, iar temperaturile vor urca până la 27-28 de grade Celsius în Bărăgan. Pe litoral se vor înregistra doar 22 de grade.
În zona de sud a Moldovei şi nordul Munteniei se aşteaptă tot averse abundente. Vor fi şi fenomene electrice, şanse de grindină, iar temperaturile vor urca până la cel mult 25 de grade.
În jumătatea de nord a Moldovei şi în Bucovina va fi o zi mohorâtă şi rece. Mercurul din termometre va indica cel mult 20 de grade, vântul se va se înteţi şi se vor înregistra ploi în mai multe reprize pe parcursul zilei.
În nordul Transilvaniei şi prin Maramureş, norii vor fi numeroşi şi vor aduce ploi consistente mai ales în zonele de munte. Temperaturile vor fi comparabile cu cele de sâmbătă.
Vestul ţării nu va scăpa nici el de ploi. Se vor înregistra mai multe serii de averse pe timpul zilei, iar la munte se vor strânge peste 40 de litri de apă pe metru pătrat. Temperaturile vor urca până la cel mult 21 grade Celsius, în zona Timişoarei.
În Oltenia se va ajunge până mâine dimineaţă chiar şi la 90 de litri de apă pe metru pătrat
În Transilvania vor fi momente cu instabilitate accentuată, ploi torenţiale, condiţii de grindină şi vijelii. Vântul va sufla tare şi cantităţile de apă vor fi însemnate îndeosebi la munte.
În Oltenia vom avea parte tot de averse cu tunete, fulgere şi vijelii puternice şi se pot înregistra chiar şi 90 de litri de apă pe metru pătrat. Temperaturile scad cu 6-7 grade faţă de sâmbătă, astfel că mercurul din termometre nu va mai depăşi 22 de grade Celsius.
Şi în sudul ţării se anunţă mulţi nori şi averse serioase. În vestul şi în nord-vestul Munteniei se vor depăşi 50 de litri de apă pe metru pătrat, iar vântul va sufla cu peste 80 km/h. Se răcoreşte şi, la amiază, vor fi în jur de 26 de grade.