Pe fondul schimbărilor meteorologice nefavorabile, fermierii estimează că se vor scumpi cartofii cu aproape 50%, conform Agerpres.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Cartofului din România, Romulus Oprea, a declarat pentru că vremea a fost foarte capricioasă, după două luni de secetă în primăvară au urmat aproape două luni de ploi, cartofii fiind atacaţi de mană, iar din cauza excesului de umiditate din sol au început să putrezească.
„A fost un sezon foarte ciudat, în sensul că am avut în acelaşi an şi secetă şi inundaţii. Ploile au îngreunat tratamentele şi deja a apărut un atac puternic de mană. (…) Din cauza inundaţiilor sunt foarte multe parcele calamitate, cartoful putrezeşte în pământ din cauza excesului de umiditate”, a declarat Romulus Oprea.
În opinia sa, pierderile vor fi nu doar cantitative, ci şi calitative, punându-se întrebarea dacă recolta din acest an va rezista la depozitare.
„În condiţiile unei producţii slabe, desigur, ne putem aştepta la un preţ mult mai mare al cartofului, chiar dublu faţă de anul trecut, adică în jur de 1,20-1,30 de lei kilogramul la producător”, a mai spus acesta.
Romulus Oprea a pus problema într-un context mai larg, arătând că şi alte ţări cu tradiţie în cultura cartofului, cum ar fi Germania, Olanda, Belgia şi Franţa, s-au confruntat anul acesta cu fenomene meteorologice extreme, prin urmare nu vor avea nici ele producţii foarte bune, iar, în atare condiţii, şi sămânţa pentru culturile de anul viitor ar putea fi mai scumpă.
„Cultura cartofului este foarte riscantă şi nesusţinută. (…) Anul acesta zero e o cifră magică, adică sperăm ca atunci când vom trage linie să nu ieşim în pierdere. Problema va fi sămânţa pentru anul viitor, sămânţa de calitate mă refer, care sigur se va vinde la un preţ mare, pe care puţini fermieri şi-l permit”, a mai spus Romulus Oprea.