România Invest va cumpăra 50 de apartamente de la Adama pentru o sumă estimată la patru-cinci milioane de euro. Un semnal timid al revenirii încrederii sau doar o tranzacţie izolată?
În prima parte a anului, când situaţia de pe piaţa rezidenţială devenea gravă, fondul norvegian de investiţii România Invest a frânat achiziţiile de locuinţe şi a creat Be Igloo, o entitate care are rolul de a vinde apartamentele aflate în portofoliul său. Iată însă că după ce, în circa opt luni, au vândut 40 de apartamente, norvegienii schimbă din nou macazul, demarând, cu israelienii de la Adama, negocierile pentru achiziţionarea unui pachet de 50 de apartamente amplasate în proiectele Evocasa Optima din cartierul bucureştean Titan (cu un total de 83 de apartamente, în prima fază), Evocasa Viva din Braşov (cu 536 de apartamente) şi Evocasa Uptown din Ploieşti (cu 186 de apartamente). „E adevărat că avem o înţelegere cu Adama pentru a cumpăra apartamente din cadrul unor proiecte ale companiei. Mai mult decât atât, de la începutul trimestrului II din 2010 vom mai cumpăra apartamente şi din alte proiecte rezidenţiale. Încercăm să ne convingem boardul din Norvegia să accepte şi achiziţionarea de locuinţe din afara Bucureştiului, zonă care va rămâne, totuşi, principala noastră ţintă“, spune Nimrod Zvik, directorul de marketing al Be Igloo.
La ce preţ va cumpăra România Invest? „Pot să vă spun că nu e vorba de discounturi. Tranzacţia cu România Invest se va face la preţul pieţei“, spune Asher Lax, şeful departamentului de vânzări şi marketing al Adama. Dacă vorbim de preţul pieţei, luând în calcul mediile din Bucureşti, Ploieşti şi Braşov, România Invest ar putea plăti în jur de patru, maximum cinci milioane de euro pentru cele 50 de locuinţe vizate.„Banii nu sunt o problemă şi nu avem un buget bătut în cuie. Dacă găsim oferte cu potenţial, faptul că vor fi mai scumpe cu un milion sau cu un milion şi jumătate de euro, putem plăti fără probleme“, continuă Zvik. Potrivit lui Asher Lax, contractul dintre cele două părţi va fi semnat în ianuarie 2010, termenul de livrare pe piaţă a primelor faze ale proiectelor care fac obiectul tranzacţiei fiind anul viitor. Relaţia dintre Adama şi România Invest este mai veche, norvegienii deţinând, în prezent, câteva zeci de apartamente în proiectul Armonia din Titan, al căror preţ de vânzare porneşte de la 77.000 de euro. „Am vândut în ultimele luni, în medie, cam 20 de apartamente pe lună, deci, chiar dacă nu vorbim de explozia din anii trecuţi, lucrurile se aşază“, este de părere Asher Lax.
Adama continuă lucrările la proiectele deja demarate, cu livrare în 2010, şi a depus documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie pentru cel de-al treilea bloc din cadrul proiectului Edenia din Titan (zona favorită a dezvoltatorului). De asemenea, va mai adăuga încă un bloc complexului rezidenţial Armonia, din acelaşi cartier. Israelienii susţin că în februarie vor finaliza şi ansamblul de lux Evocasa Selecta, singurul proiect bucureştean al companiei care nu se află în zona de est a oraşului, ci în centru, în apropierea bulevardului Ferdinand. „Cine a venit pe piaţă ca să facă afaceri va rămâne. Vânătorii şi vânzătorii de iluzii vor dispărea rapid, iar acesta este probabil unicul câştig al acestei crize“, continuă Lax.
Despre vânzări, profituri şi proiecte
Reprezentanţii România Invest au opinii diferite de cele ale oficialilor Adama în ceea ce priveşte perspectivele pieţei. „Noi nu vom cumpăra pentru că mizăm pe o relansare rapidă. Cred că va mai trece cel puţin un an, dacă nu doi, până vom putea vorbi de refacerea pieţei, bineînţeles pe alte criterii faţă de cele de până în 2008. Atunci, profiturile dezvoltatorilor săreau, de multe ori, de 60%, acum au coborât la 8%-10% şi mulţi se vor întreba dacă nu cumva e mai bine să se întoarcă la ei acasă unde pot miza tot cam pe aceleaşi profituri. Noi mergem tot pe un 10%“, arată Nimrod Zvik. În ceea ce priveşte vânzările de locuinţe, şeful de marketing al Be Igloo estimează că, în ultimele treizeci de zile, s-au vândut doar 30-40 de apartamente în tot Bucureştiul, deci piaţa e departe de relansare. „E şi firesc. În primul rând, trebuie ca oamenii să-şi recapete încrederea. Pot spune că trebuie ca noi să le recâştigăm încrederea. Vremea aventurierilor a apus“, susţine Zvik.
Cu 40 de locuinţe vândute, Be Igloo este aproape de targetul iniţial, de 54 de apartamente anul acesta, reprezentanţii companiei mizând pe vânzarea a încă patru până la sfârşitul anului.
Tranzacţia cu Adama, chiar dacă se va finaliza la începutul anului viitor, este cea mai mare de pe piaţa rezidenţială. La concurenţă a fost acordul dintre dezvoltatorul autohton Romfelt Real Estate şi fondul de investiţii Secure Investments II, care a cumpărat 33 de apartamente în cadrul proiectului Doamna Ghica Plaza din Capitală, pentru o sumă estimată la circa 1,8 milioane de euro.
Pot să vă spun că nu e vorba de discounturi. Tranzacţia se va realiza la preţul pieţei.
Asher Lax, director marketing, Adama
Cine a dat tonul
Romfelt Developer controlat, printre alţii, de Dan Pascariu şi Cristian Sima, a vândut în acest an 33 de apartamente fondului de investiţii cipriot Secure Investments II, pentru circa 1,8 milioane de euro. Fondul mai este implicat şi în proiectele Green Lake (30%) şi Pantelimon Lake (65%).
Westhouse Proiectul constănţean Central Apartments, cu 89 de locuinţe, dezvoltat de firma norvegiană Westhouse, a fost preluat de Nova Group Real Estate, controlată de Dan Adamescu, în contul unor datorii către constructorul Baumeister, aflat în portofoliul aceluiaşi om de afaceri.