Vreme geroasă în noaptea de Revelion și încălzire treptată de Anul Nou

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că vremea va fi geroasă în noaptea de Revelion, cu temperaturi ce pot ajunge până la -12 grade Celsius în depresiunile din estul Transilvaniei.

În București, temperaturile vor scădea până la -3 grade Celsius. De Anul Nou, valorile termice vor crește treptat, ajungând până la 15 grade Celsius în majoritatea regiunilor, scrie antena3.ro.

„Va fi o vreme mai caldă decât în mod obișnuit, pentru un debut de an 2025, având în vedere regimul de temperaturi, atât la nivelul maximelor, cât și la nivelul minimelor. Și dacă în prima zi a noului an 2025 contăm pe un ecart între trei până la 13°, ei bine, în data de 2 ianuarie vorbim de valori între șase până la 14, posibil 15°C, în partea de sud-est a țării și, practic, până în data de 8 ianuarie, cu mici variații de la o zi la alta, în special jumătatea sudică a țării, temperaturile le vor depăși ziua valori de 10 până la 14-15°C.

Minimele sunt și ele în ușoară creștere, însă cu valori negative, preponderent în depresiuni, spre -10°C până la două-3° pe litoral, inclusiv în Capitală, 10-12° la nivelul maximei și cu valori minime de minus două minus un grad. Mai contăm pe precipitații predominant sub formă de ninsoare, în special la altitudini mai mari de 1.700 m dar și intensitări ale vântului cu rafale care pot să depășească 70-80 km/h.

În rest, în zonele joase de relief, fenomenul de ceață va fi elementul meteorologic de interes”, a transmis directorul ANM, Elena Mateescu, pentru postul Antena 3.

Se estimează o vreme mai caldă decât de obicei la începutul anului 2025, cu temperaturi ce vor varia între 3 și 13°C în prima zi a anului și între 6 și 15°C pe 2 ianuarie, în special în sud-estul țării. Până pe 8 ianuarie, temperaturile din sudul țării vor depăși 10-15°C.

Minimele vor crește ușor, ajungând la -10°C în depresiunile montane și între -2°C și 3°C pe litoral, inclusiv în Capitală. Se așteaptă precipitații sub formă de ninsoare la altitudini mari, iar în zonele joase, ceața va fi un fenomen frecvent. Vântul va avea intensificări, cu rafale de până la 80 km/h.

„Astăzi, colegii de la Secția de Climatologie au făcut simulare a anului 2024, cu datele măsurate de la 1 ianuarie și până în data de 29 decembrie 2024, și, la acest moment, putem să confirmăm că 2024 este cel mai cald an din istoria măsurătorilor meteorologice.

Zilele de 30-31 nu mai pot să schimbe această situație, pentru că și ultimele 2 zile din acest an înregistrează un ecart care va aduce temperaturi în sud-vest de până la 10°C și ne situăm, față de anul 2023, care până în prezent era cel mai cald an din istorie și vorbim din 1901 și până în prezent în țara noastră, de o diferență de 0,88°C în 2024 față de 2023”, a adăugat Mateescu.

Anul 2024 a fost confirmat ca fiind cel mai cald an din istoria măsurătorilor meteorologice din România. Conform unei simulări realizate de Secția de Climatologie, bazată pe datele colectate de la începutul anului până la finalul lunii decembrie, chiar și ultimele două zile ale anului nu vor modifica această situație.

Comparativ cu 2023, care până acum deținea acest record, 2024 a înregistrat o diferență de 0,88°C, ceea ce îl plasează ca cel mai călduros an din istoria meteorologică a țării.

Cum va fi vremea în noaptea de Revelion 2024-2025

Potrivit ANM, în intervalul 31 decembrie 2024 ora 8.00 – 1 ianuarie 2025, ora 8.00, cerul va fi mai mult noros în vestul, nord-vestul și centrul țării și va avea înnorări temporare în restul teritoriului. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări noaptea în zona înaltă a Carpaților Orientali.

Temperaturile maxime vor fi între -1 și 10 grade Celsius, iar cele minime vor fi între -7 și 4 grade, mai coborâte în depresiunile din estul Transilvaniei până la -12 grade. Se va forma ceață, local persistentă, iar în zonele montane vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare.

brrr iarna frig ger zapada ninsori vremea meteo
SURSA FOTO: Dreamstime

În București, cerul va fi mai mult noros, cu vânt slab spre moderat. Temperatura maximă va fi de aproximativ 7 grade Celsius, iar cea minimă va fi între -3 și -1 grad. În Capitală, ceața va fi prezentă mai ales dimineața și noaptea.

Meteorologii anunță prognoza meteo pentru Anul Nou

De Anul Nou, meteorologii anunță o încălzire treptată a vremii în majoritatea regiunilor, cu creșteri ale valorilor termice în special ziua. Cerul va fi variabil, cu înnorări în vestul, nord-vestul și centrul țării.

Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în zona înaltă a Carpaților Orientali. Temperaturile maxime se vor încadra între 3 și 13 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -5 și 5 grade, mai coborâte în depresiuni spre -10 grade. Ceața va fi prezentă, mai ales dimineața și noaptea.

În București, vremea va fi variabilă, cu vânt slab și moderat. Temperatura maximă se va situa între 7 și 9 grade, iar minima va fi de aproximativ 0 grade Celsius. Ceața va afecta Capitala, mai ales dimineața și noaptea.

Tendința de încălzire continuă și după 1 ianuarie

Începând cu 2 ianuarie 2025, temperaturile vor continua să crească în cea mai mare parte a țării. Cerul va fi variabil, cu înnorări în vestul, nordul și centrul țării, iar precipitațiile vor fi predominant sub formă de ploaie. În zonele montane, vor cădea lapoviță și ninsoare.

Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări la munte. Temperaturile maxime se vor încadra între 5 și 16 grade, iar cele minime între -4 și 4 grade. Dimineața și noaptea, va fi ceață pe arii restrânse.

În Capitală, temperaturile vor crește ușor, atingând maxime de 10-12 grade și minime între 0 și 2 grade. În perioada 3-6 ianuarie 2025, vremea va rămâne mai caldă decât mediile climatologice ale perioadei, cu precipitații temporare în jumătatea de nord a țării și în Capitală.