Se încălzește vremea în România

Se încălzește vremea în România! Meteorologii prognozează o ușoară creștere a temperaturilor, cu maxime care ar putea ajunge la 17-19 grade Celsius. Cerul va fi variabil, iar dimineața și noaptea există o probabilitate ridicată de apariție a ceții.

Potrivit prognozei meteo ANM, cerul va fi variabil, cu înnorări în regiunile de vest, centru și nord ale țării. În aceste zone, pe arii restrânse, în special pe parcursul serii și al nopții, se vor înregistra temporar precipitații slabe.

Precipitațiile vor fi predominant sub formă de ploaie, însă în Maramureș și în nordul Crișanei vor apărea trecător și lapoviță sau ninsoare. În jumătatea nordică a Carpaților Orientali, precum și pe alocuri în celelalte zone montane, se vor semnala precipitații mixte. Vântul va sufla slab până la moderat, cu intensificări semnificative în zonele montane, mai ales pe creste, unde rafalele pot depăși 70-80 km/h.

Temperaturile maxime vor varia între 7 și 19 grade Celsius, în timp ce minimele vor fi cuprinse între -5 și 4 grade, cu valori mai scăzute în estul Transilvaniei, unde pot ajunge până la -8 grade.

Prognoza meteo pentru București

În București, vremea va fi în general frumoasă, cu cer variabil. Dimineața, există condiții pentru formarea ceții. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperaturile vor varia între o maximă de 12-13 grade Celsius și o minimă cuprinsă între -3 și 0 grade.

Ceața este semnalată în anumite zone ale Capitalei.

ANM a anunțat că ceața determină vizibilitate redusă, local sub 200 de metri și izolat sub 50 de metri, favorizând, în funcție de condițiile locale, formarea ghețușului sau a chiciurei.

Ceață în aproape toate județele țării

Ceața este prezentă în aproape toate județele țării.

Centrul Infotrafic al Inspectoratului General al Poliției Române a precizat traficul rutier se desfășoară în condiții de vizibilitate redusă din cauza ceții, care limitează vizibilitatea sub 200 de metri, iar pe alocuri chiar sub 50 de metri. Această situație afectează mai multe artere din județele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomița, Ilfov, Mehedinți, Mureș, Olt, Sălaj, Sibiu, Teleorman, Timiș, Vâlcea, Vrancea, precum și municipiul București.

În anumite zone, condițiile meteorologice pot favoriza formarea poleiului, în funcție de specificul local.

Ceața densă afectează vizibilitatea pe tronsonul kilometric 7-40 al autostrăzii A3 București-Brașov, unde aceasta scade sub 200 de metri, influențând traficul rutier. Pe autostrăzile A1 Sibiu-Deva, A10 Sebeș-Turda și A1 București-Pitești sunt semnalate porțiuni cu ceață, însă vizibilitatea nu reprezintă un risc semnificativ pentru siguranța rutieră, iar valorile de trafic sunt scăzute.

În schimb, pe autostrada A2 București-Constanța, traficul se desfășoară în condiții de vizibilitate bună, fără restricții, iar valorile de trafic sunt normale.

Pe autostrada A1 București-Pitești, traficul este aglomerat pe sensul de intrare în Capitală, începând din zona localității Ciorogârla. De asemenea, pe Centura Capitalei se înregistrează aglomerație în mai multe puncte, inclusiv la Chiajna, Domnești, Bragadiru și Pantelimon.

Conducătorii auto sunt sfătuiți să reducă viteza, să mențină o distanță mai mare față de vehiculele din față și să utilizeze corespunzător luminile, adaptându-se condițiilor de trafic. De asemenea, recomandări suplimentare sunt adresate șoferilor care circulă pe autostrăzi, pentru a asigura siguranța în trafic.

„În ceea ce priveşte circulația pe autostrăzi, trebuie respectate şi alte reguli specifice, respectiv:

-nu opriţi pe benzile de circulaţie şi pe banda de urgenţă!
-în cazul unei pene sau defecţiuni tehnice, porniţi luminile de avarie, echipaţi-vă cu vesta reflectorizantă, scoateţi pasagerii din autovehicul în afara părţii carosabile şi amplasaţi triunghiurile reflectorizante, unul după celălalt, la distanţe mai mari!”, a transmis Infotrafic.