Luna mai vine cu creșteri termice în România

De la finalul acestei săptămâni, conform prognozei directorului Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, temperaturile vor începe să crească în România.

Potrivit acesteia, maximele termice pot ajunge până la 27-28 de grade Celsius în majoritatea regiunilor, cu accent pe cele extracarpatice.

„De la finalul acestei săptămâni, temperaturile vor fi în creștere și da, putem să confirmăm, pe baza datelor din acest moment, că maximele pot ajunge până la 27-28 de grade Celsius în majoritatea regiunilor, dar în special cele extracarpatice”, a precizat Elena Mateescu pentru Antena 3.

Atenționări meteorologice pentru fenomene capricioase

Înainte de creșterea temperaturilor, ANM a emis atenționări meteorologice pentru fenomene care afectează diverse regiuni. Astfel, sudul Banatului, Transilvania și zona Carpaților Meridionali se confruntă cu vânturi puternice, cu intensificări la rafală între 55-65 km/h și temporar chiar peste 70-80 km/h.

În paralel, județul Caraș-Severin este vizat de un cod portocaliu, cu vânturi ce pot depăși 80-85 km/h, temporar atingând chiar și 90 km/h.

Prognoza meteo pentru perioada 13 mai – 10 iunie 2024: fluctuații termice și cantități reduse de precipitații

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat prognoza pentru intervalul 13 mai – 10 iunie, evidențiind fluctuații în temperatură și cantități reduse de precipitații.

În această perioadă, temperaturile medii vor fi sub cele specifice, în special în regiunile estice și sud-estice. Cantitățile de precipitații vor fi, de asemenea, deficitare, în special în regiunile nordice, centrale, estice și local în cele sudice.

Vremea pe săptămânile următoare

  • Săptămâna 20 – 27 mai: Temperaturile vor fi în jurul mediilor specifice pentru această perioadă în întreaga țară, iar cantitățile de precipitații vor fi peste normele obișnuite în vestul și sud-vestul teritoriului.
  • Săptămâna 27 mai – 3 iunie: Temperaturile vor fi apropiate de mediile multianuale în toată țara, iar cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele specifice, cu posibile deficite în estul și sudul țării.
  • Săptămâna 3 – 10 iunie: Temperaturile medii vor fi ușor peste normele climatologice, iar regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval în cea mai mare parte a țării.

Variațiile termice și tendințele privind cantitățile de precipitații reflectă o perioadă de tranziție către sezonul estival și oferă informații importante pentru planificarea activităților în aer liber și pentru gestionarea adecvată a riscurilor asociate vremii extreme.