Anul trecut s-a format cel mai mare program de protecţie financiară a consumatorilor din istoria Americii. Guvernele federale şi procurorii generali din 49 de state americane au căzut la înţelegere cu cei mai mari cinci furnizori de credite ipotecare ai ţării: Ally/GMAC, Bank of America, Citi, JPMorgan Chase şi Welles Fargo.

În cadrul programului, care poartă denumirea de National Mortgage Settlement, cele cinci bănci au fost de acord să plătească 32 mld. dolari sub formă de reducere a valorii ipotecilor pentru proprietarii îndatoraţi înscrişi în program; Bank of America s-a înţeles să plătească 12,4 mld. dolari.

Din 2008 şi până acum, societăţile financiare au fost de acord cu şancţiuni în valoare de peste 95 mld. dolari, legate de creditele ipotecare acordate în trecut. Dar lucrurile s-ar putea înrăutăţi. Bank of America ar putea ajunge în curând la un acord de 6 mld. dolari cu autorităţile de reglementare locativă. Iar anunţul JPMorgan nu va opri anchetele penale în curs, referitoare la activităţile sale pe zona de creditare ipotecară.

SURSA: The Economist