În România, mai frig decât în Laponia
Vremea rămâne rece! În timp ce la Rovaniemi, în Laponia, temperatura a atins 3 grade Celsius după-amiaza, în România, la Brașov, de exemplu, s-au înregistrat minus 3 grade Celsius.
România a avut parte de cea mai friguroasă noapte din această iarnă, cu temperaturi minime coborâte până la minus 19 grade Celsius.
Iar în mare parte din țară temperaturile rămân în continuare sub pragul de îngheț. Potrivit directorului ANM, Elena Mateescu, condițiile geroase vor persista cel puțin până la mijlocul lunii ianuarie.
„Este o situație normală pentru data din calendar. Ce este semnificativ este schimbul de la o masă de aer cald la o masă de aer foarte rece.
Masa de aer cald a dominat în luna decembrie și chiar până în 7 ianuarie în țara noastră, astfel că de la temperaturi de plus 17-20 de grade Celsius am trecut la temperaturi cu mult minus, până la minus 19 grade în această dimineață la Negrești, fiind cea mai rece noapte din această iarnă, cu minus 6-8 grade în Capitală.
Vremea rece va fi în continuare de interes, în special în zona estică, centrală și nordică a țării, pentru că urmează încă o noapte cu vreme geroasă, cu minime între minus 14-15 grade.
Chiar și în cursul zilei, în bună parte din țară temperaturile sunt sub zero grade. Vorbim în continuare de o vreme rece mâine, cu maxime între minus 4 grade și cel mult 5-6 grade în sud”, a declarat ea miercuri, pe 10 ianuarie, pentru Digi24.
Minimele rămân negative
În noaptea de joi spre vineri, minimele rămân negative, a mai spus Elena Mateescu. Aceasta a adăugat că la sfârșitul săptămânii, temperaturile vor scădea din nou.
„Minimele în noaptea de joi spre vineri rămân negative, între minus 11 grade și minus 1 grad, dar în depresiuni vor putea fi mai coborâte. Este posibil să mai consemnăm și ninsori slabe, în special în partea de nord, centru și est a țării, dar și rafale de vânt pe creste.
Sfârșitul de săptămână va aduce din nou temperaturi în scădere, cu minime care vor coborî sâmbătă dimineață până la minus 13-16 grade, iar duminică dimineața minus 12-15 grade.
Ne aflăm în perioada favorabilă producerii unor astfel de episoade. Ceea ce trebuie să luăm în considerare sunt diferențele mari între perioadele calde urmate de răciri bruște. Cel puțin până la mijlocul acestei luni vom vorbi de nopți și dimineți foarte reci și maxime diurne care în bună parte din țară vor rămâne la valori negative.
Spre sfârșitul săptămânii viitoare este însă posibil să consemnăm chiar temperaturi de 9-10 grade în zona de sud-est a țării”, a afirmat directorul ANM.
Gerul persistă în România
Tot miercuri, Elena Mateescu a spus cât va mai dura gerul în țara noastră. Conform declarațiilor sale, temperaturile reci vor persista și în zilele următoare.
Directorul ANM a precizat că joi, pe 11 ianuarie, se anticipă o ușoară creștere a temperaturilor. Cu toate acestea, începând de vineri și până sâmbătă, vremea se va îndrepta către un proces de răcire.
Iarna își întră în drepturi
Reamintim că marți, Elena Mateescu a oferit informații actualizate în cadrul unui interviu televizat. A subliniat în special impactul unui val de aer polar care a generat condiții de viscol și ger într-o extinsă zonă a țării.
Perspectivele meteorologice nu sunt optimiste! După o scurtă perioadă de încălzire, se preconizează o nouă răcire a vremii începând de la sfârșitul săptămânii. În plus, se pare că românii ar putea avea parte de o iarnă autentică până la finalul lunii ianuarie.
Importanța regimului termic a fost evidențiată de către directorul ANM. A informat că până joi dimineața, la ora 10, există o avertizare meteorologică pentru temperaturi extrem de scăzute în centrul, estul și nordul țării. Mai multe puteți afla aici.