Pe parcursul acestor zile, ploile vor afecta toate regiunile, având în special caracter de aversă. Cantitățile de apă vor fi semnificative, variind între 15 și 25 l/mp, iar în zonele de deal și munte pot depăși 50-80 l/mp.

În același timp, vântul va sufla cu putere în jumătatea de sud a țării, precum și în regiunile vestice, nord-vestice și centrale. Rafalele vor atinge viteze de 40-60 km/h, iar la munte, la altitudini înalte, vor depăși 80 km/h, potrivit informațiilor oferite de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Vremea o ia razna în România

Prima avertizare Cod Galben este valabilă din joi, ora 10:00, până vineri, ora 10:00, și vizează sudul Banatului, vestul și nordul Olteniei și vestul Carpaților Meridionali. În aceste zone, precipitațiile vor atinge cantități de 25-30 l/mp.

„Ploile vor avea îndeosebi caracter de aversă şi mai ales prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 15…25 l/mp, iar pe arii restrânse, cu precădere în zonele de deal şi de munte, de peste 50…80 l/mp. Temporar vântul se va intensifica în jumătatea de sud a teritoriului şi local în vest, nord-vest şi centru, în general cu viteze de 40…60 km/h. La munte vor fi rafale de 60…80 de km/h, iar în zona înaltă vor fi precipitaţii mixte”, a transmis ANM.

A doua avertizare Cod Galben va fi în vigoare de vineri, ora 10:00, până sâmbătă, ora 12:00, și va afecta sudul Banatului și Olteniei, vestul și nordul Munteniei, sud-vestul Moldovei și al Transilvaniei, precum și Carpații Occidentali și sudul Carpaților Orientali. Cantitățile de apă vor varia între 25 și 40 l/mp, iar izolat vor depăși 50 l/mp.

Cod Portocaliu de precipitații abundente

Cea mai gravă atenționare meteo este un Cod Portocaliu emis pentru intervalul vineri, ora 10:00 – sâmbătă, ora 12:00. Zonele afectate sunt județele Mehedinți, Gorj și Vâlcea, dar și zona montană a județelor Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Argeș, Dâmbovița și Prahova. În aceste regiuni, cantitățile de apă vor ajunge la 50-70 l/mp, iar în nordul Olteniei pot depăși 80-100 l/mp.

În plus, la altitudini de peste 2000 de metri, precipitațiile vor fi sub formă de ninsoare, iar stratul de zăpadă va fi consistent.

Autoritățile recomandă prudență și luarea măsurilor necesare pentru evitarea inundațiilor și a altor probleme cauzate de vremea severă.

Prognoză meteo pentru joi 27 martie

Temperaturile maxime vor varia între 10 și 21 de grade Celsius, iar cele minime între 0 și 12 grade. În regiunile sudice și sud-estice, valorile termice vor fi apropiate de normalul perioadei, în timp ce în restul țării va fi mai cald decât în mod obișnuit.

Pe parcursul zilei, cerul va fi variabil, cu ploi slabe izolate în sudul țării, iar la munte, la altitudini mari, se vor semnala precipitații mixte. Noaptea, înnorările vor cuprinde jumătatea de vest a țării, unde ploile vor fi mai frecvente, în timp ce în restul teritoriului cerul va fi temporar noros.

Vântul va sufla moderat, cu intensificări în mai multe zone. Rafalele vor atinge 55-65 km/h în Banat, Moldova și sudul Transilvaniei, iar în zona montană înaltă vor depăși 80-90 km/h. De asemenea, în depresiuni și regiunile extracarpatice este posibilă apariția ceții.

În Capitală, valorile termice se vor încadra în limite normale pentru această perioadă

În Capitală, valorile termice se vor încadra în limite normale pentru această perioadă. Temperatura maximă va fi cuprinsă între 14 și 16 grade Celsius, iar cea minimă între 4 și 6 grade. Cerul va avea înnorări temporare, iar în prima parte a zilei va ploua slab. Vântul va sufla moderat, cu rafale de 40-45 km/h pe parcursul zilei.

În zonele montane, vremea va deveni mai caldă decât în mod obișnuit. Ziua, cerul va fi variabil, cu ploi slabe izolate în masivele sudice, iar noaptea, înnorările vor crește, aducând ploi mai ales în Carpații Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali. La altitudini mari, precipitațiile vor fi mixte. Vântul va avea intensificări temporare, cu viteze de 55-65 km/h, iar pe creste va depăși 80-90 km/h.