Vremea o ia razna! Frigul revine în România. Temperaturile scad până la 0 grade Celsius

„Într-adevăr, de astăzi seară de la ora 18:00 până miercuri la ora 18:00 vorbim de o informare meteorologică ce vizează precipitații moderate cantitativ, ninsori la munte și intensificări ale vântului. Vorbim la început de regiunile vestice. Treptat, acestea vor cuprinde aproape toată țara, astfel încât în jumătatea sudică să vorbim de cantități care pot cumula valori pe arii restrânse de 20-25 de litri pe metru pătrat, izolat 40 de litri pe metru pătrat.

În zonele de munte vorbim de precipitații mixte, iar la altitudini mai mari de 1.600 de metri ninsori se va depune strat de zăpadă mai consistent în Carpații Meridionali și de Curbură. Vorbim și de intensificări ale vântului în majoritatea zonelor, cu viteze de 45-55 de kilometri pe oră în zona montană înaltă rafale de 60-80 de kilometri pe oră cu viteze mai mari pe crește, de peste 90 de kilometri pe oră viscolind ninsoarea și determinând reducerea vizibilității”, a declarat, luni, Elena Mateescu în cadrul unui interviu acordat pentru Antena 3 CNN.

Potrivit spuselor sale, temperaturile maxime vor varia de la o zi la alta cu mici diferențe. Marți, 10 ianuarie 2023, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 3…13 grade, miercuri, 11 ianuarie 2023, valorile maxime vor fi cuprinse între 2…10 grade, apoi în a doua jumătate a acestei săptămâni temperaturile maxime vor oscila între 0…11 grade, inclusiv în București, unde valorile termice de la începutul săptămânii vor varia între 9…11 grade, apoi în a doua parte a săptămânii vor varia între 6…8 grade.

În Capitală, cantitățile de apă cumulate în acest interval de timp vor fi, în medie, de 10-15 litri pe metru pătrat, plus intensificările de vânt cu viteze în jurul a 45 de kilometri pe oră.

Prognoza meteo ANM pentru următoarele patru săptămâni

Potrivit ANM, între 9 ianuarie și 16 ianuarie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile estice, vestice şi sud-vestice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Între 16 ianuarie și 23 ianuarie, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări. Cantităţile de precipitaţii vor avea însă o tendinţă uşor deficitară în majoritatea regiunilor, spre deosebire de săptămâna precedentă.

În săptămâna cuprinsă între 23 ianuarie și 30 ianuarie, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Regimul pluviometric se va apropia de cel normal pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări.

Mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice între 30 ianuarie și 6 februarie, pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, dar cu posibilitatea unui uşor deficit în est, centru şi la munte.