Se schimbă vremea puternic în Europa, iar asta va afecta şi România!

Două furtuni vor lovi puternic o mare parte a Europei de miercuri noaptea

Meteorologii atrag atenţia că, începând de miercuri noaptea, două furtuni vor lovi zonele de vest, centru şi nord ale Europei.

Este vorba despre furtunile Dudley şi Eunice, care vor aduce coduri galbene de vreme rea în Marea Britanie, Irlanda, Olanda, nordul Franței, Germania şi Polonia. Toate aceste ţări vor fi lovite de rafale puternice de vânt, precipitații abundente şi ninsori, în special în zonele de munte.

România va fi şi ea afectată de aceste fenomene meteo

Chiar dacă România nu este direct vizată de aceste furtuni, ţara noastră va fi şi ea indirect afectată, fiind atinsă, începând de joi, 17 februarie, de periferia sistemului cu rafale ale vântului, precipitații şi ninsori.

Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), a oferit detalii pentru Antena 3 despre starea vremii din România începând de joi.

“Pe parcursul zilei de joi, intensificările de vânt care vor avea viteze la rafale de peste 100-120 km/h la altitudini mari, acolo unde zăpada va fi puternic viscolită şi vizibilitatea redusă. În restul zonelor mai joase de relief, vorbim de viteze 45-55 km/h, izolat chiar peste 60 km/h.

În partea de vest, centru şi nord a ţării, vorbim pe parcursul zilei de joi de precipitații predominant sub formă de ploaie, iar noaptea în Maramureș, Transilvania şi Moldova este posibil să consemnăm şi lapoviță şi ninsoare.

Cert este că la munte, în special joi, vorbim de precipitații sub formă de ninsori asociate şi cu intensificări puternice ale vântului. Din nou de interes va fi regimul de temperaturi care caracterizează mai degrabă o vreme de primăvară”, a spus şefa ANM.

Europenii, avertizaţi că s-ar putea confrunta cu probleme serioase

Revenind la restul Europei, cetăţenii din ţările mai sus menţionate au fost informaţi că schimbările aduse de furtunile Dudley şi Eunice pot afecta serviciile rutiere, feroviare, aeriene și de feribot. Toate acestea pot înregistra timpi de călătorie mai lungi sau chiar anulări.

În plus, unele drumuri și poduri se pot închide, în funcţie de alertele meteo emise.

Pot apărea pene de energie electrică, cu potențialul de a afecta alte servicii, cum ar fi acoperirea rețelelor de telefonie mobilă. Oamenii au fost rugați să consulte periodic datele despre vreme şi să ia măsurile necesare pentru adăpost şi protecţie.