Vremea o ia razna. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis miercuri, 22 mai, un cod portocaliu de averse torențiale, vânt puternic și grindină. Meteorologii informează că se vor semnala averse torențiale care vor acumula peste 35-40 l/mp.
Vremea va fi instabilă în mai multe regiuni
De asemenea, vor fi înregistrate descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină.
„Se vor semnala averse torențiale care vor acumula peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină”, a transmis ANM.
Codul portocaliu este valabil de la 18:10 până la 19:10. Zonele vizate de vreme rea sunt următoarele:
- Județul Caraş-Severin: Constantin Daicoviciu, Păltiniș, Fârliug, Târnova, Sacu, Copăcele, Brebu, Zorlențu Mare;
- Județul Timiş: Gavojdia, Victor Vlad Delamarina, Criciova, Știuca;
- Județul Hunedoara: Beriu, Romos, Orăștioara de Sus, Boșorod, Mărtinești.
ANM a emis cod galben de la ora 18:30 până ora 19:30 în județul Braşov
Amintim că ANM a emis și cod galben de la ora 18:30 până ora 19:30 în județul Braşov. Sunt vizate următoarele zone: Făgăraș, Victoria, Rupea, Șinca, Recea, Mândra, Voila, Jibert, Șercaia, Comana, Hârseni, Viștea, Homorod, Cața, Bunești, Ucea, Ungra, Șoarș, Lisa, Cincu, Beclean, Sâmbăta de Sus, Drăguș, Ticușu.
Vor fi înregistrate și averse, care vor acumula local peste 20-30 l/mp, dar și descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină de dimensiuni mici.
Hidrologii au emis o atenționare Cod galben de inundații
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis, zilele trecute, o atenționare Cod galben de inundații, ce a vizat râuri din județele Hunedoara, Arad și Bihor.
Conform prognozei, fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare și pe unele râuri mici din bazinul superior al Crișului Alb și pe afluenții acestuia.
În contextul acestor condiții meteorologice periculoase, cetățenilor le-a fost recomandat să fie precauți și să urmeze recomandările autorităților. Evitarea deplasărilor neesențiale și respectarea indicațiilor oficiale pot contribui la prevenirea accidentelor și la protejarea vieții și a proprietăților.
Totodată, este recomandat să se urmărească în mod regulat actualizările emise de instituțiile responsabile și să se acționeze în mod prompt în cazul apariției unor situații de urgență.
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor este unicul institut național de specialitate care reprezintă România în domeniul hidrologiei, hidrogeologiei și gospodăririi apelor atât la nivel național cât și internațional.