Vremea va fi caldă săptămâna aceasta cu temperaturi aproape de caniculă, potrivit meteorologilor. Directorul ANM estimează că vara aceasta va fi caracterizată de fenomene meteo extreme. La ce trebuie să ne așteptăm în perioada următoare?
Vreme caldă săptămâna aceasta
Meteorologii anunță o săptămână călduroasă cu temperaturi de vară în România. În acest context, Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), subliniază faptul că schimbările climatice sunt o certitudine.
Acest lucru vine în urma publicării unei analize de către Organizația Meteorologică Mondială în data de 19 mai, care indică o probabilitate foarte mare ca următorii cinci ani, între 2023 și 2027, să fie cei mai calzi din istoria măsurătorilor meteorologice.
„Unul din acești ani va depăși recordul înregistrat în 2016 care, până în acest moment, reprezintă cel mai cald an la nivel mondial. Nici România nu face excepție. Nu excludem ca și 2023 să înregistreze noi recorduri, după cea mai caldă iarnă din istoria măsurătorilor meteorologice. În luna ianuarie – care ar trebui să rămână cea mai rece lună a iernii, am înregistrat un record termic absolut” a spus directorul ANM la Antena 3.
Săptămâna care urmează „va fi caracterizată de o vreme mai caldă, mai ales în mijlocul săptămânii când este posibil să consemnăm valori apropiate de 30 de grade, dar, în același timp, vorbim și despre fenomene de instabilitate atmosferică, caracterizate prin averse torențiale, intensificări ale vântului și condiții de grindină”.
Vara se anunță fenomene meteo extreme
În ceea ce privește prognoza meteo pentru această vară, Elena Mateescu spune că vremea va fi caracterizată, cel mai probabil, de fenomene extreme.
„Fiecare sector economic este afectat anual de fenomene meteo extreme. Dacă 2022 a fost al treilea an cel mai călduros din istoria măsurătorilor din țara noastră, după 2019 și 2020, iarna 2022-2023 a fost cea mai caldă din istoria țării noastre și a doua cea mai caldă din Europa. Ianuarie a adus un nou record termic absolut în România, la Turnu Măgurele pe 19 ianuarie, când au fost 22,5 grade Celsius.
Cu siguranță, și ceea ce urmează pe parcursul primăverii 2023, verii 2023 și a toamnei și debutului iernii va fi sub semnul extremelor meteo. Statistica ultimilor ani ne-a arătat că recordurile înregistrate în anii curenți au depășit recordurile anterioare. Și cu siguranță va fi o vară a extremelor, pentru că fiecare anotimp a fost caracterizat de alternanțe termice semnificative.
Dacă vorbim de secetă, deja vorbim în România de un deficit accentuat de apă în sol pentru jumătatea estică a țării. Mă refer la Dobrogea, Muntenia şi Moldova, acolo unde, mai ales în Dobrogea, cantitățile de precipitații între 1 septembrie 2022 şi 28 februarie 2023 au însumat doar 127 l/mp. Iată deja un an complicat în această parte a țării, după un an agricol anterior excesiv de secetos în toată țara”, a mai declarat Elena Mateescu.