Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), codul galben de inundații cuprinde intervalul 10 iunie (ora 14:00) și 12 iunie (ora 24:00).

În aceste zile, vor fi scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie, în bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Mureş, Caraş, Nera, Cerna, Dunăre (afluenţii mici aferenţi sectorului amonte S.H. Gruia), Jiu, Olt, Călmăţui, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Siret, Jijia şi pe râurile din Dobrogea.

INHGA a explicat că atenţionarea hidrologică vizează fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate mare pe parcursul sfârșitului de săptămână (vineri între orele 16:00 – 23:00, sâmbătă între orele 14:00 – 00:00 şi duminică între orele 14:00 – 00:00), pe unele râuri mici din judeţele: Alba, Argeș, Brașov, Bacău, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava și Vâlcea.

De altfel, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis vineri un Cod Galben de instabilitate atmosferică accentuată ce vizează toate județele din România.

ANM: Cod galben de averse torenţiale şi vânt pentru toată România. Pe alocuri vor fi şi vijelii şi grindină

Este vizată întreaga ţară, în intervalul vineri, 10 iunie, ora 14:00 – duminică, 12 iunie, ora 22:00. În intervalul menționat, în sudul țării și la munte va ploua însemnat cantitativ şi vor fi pe alocuri şi manifestări de instabilitate atmosferică, se arată în avertizarea postată pe site-ul web ANM.

În Moldova, Transilvania, Maramureș și local în Crișana și Banat, îndeosebi în timpul după-amiezelor, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va concretiza prin averse torenţiale, însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii şi grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20-30 l/mp și pe arii restrânse, mai ales în zonele de deal și de munte și în extremitatea de sud a țării, 40-60 l/mp, mai transmit specialiştii meteorologici.

Vremea va fi instabilă în weekend

Vremea va fi în general instabilă şi în Capitală. Vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse şi descărcări electrice, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși în medie 20-40 l/mp.

Vântul va sufla moderat, cu unele intensificări în special asociate ploilor. Mercurul din termometre va urca până la 24 – 26 de grade Celsius în Bucureşi, în timp ce temperaturile minime vor fi de 15 – 17 grade Celsius.