Vremea o ia razna în toată țara! Cod Galben de fenomene de instabilitate atmosferică

Vremea o ia razna în toată țara! Începând de azi, de la ora 13:00, până mâine, la ora 10:00, va fi în vigoare o atenționare meteorologică de tip Cod Galben de fenomene de instabilitate atmosferică. Codul Galben va viza, în special, regiunile intracarpatice și zona montană aferentă, Maramureșul, Crișana, Banatul, local Transilvania și (…) zonele montane aferente.

„Perioadele de instabilitate atmosferică vor fi deosebit de accentuate, pentru că vorbim deja de averse torențiale, vorbim de intensificări de scurtă durată ale vântului, cu rafale de 50-60 de km/h, și cantități de apă care pe secvențe scurte de timp pot depăși 20-25 de l/mp, izolat, în special vest a țării, 40-50 de l/mp, în condițiile în care media climatologică a unei luni septembrie în țara noastră este de 55 l/mp”, a explicat, joi, Elena Mateescu, directorul general al ANM pentru B1 TV.

Azi, instabilitatea atmosferică este de interes în special pentru regiunile intracarpatice. Mâine, va fi de interes în aproape toată țara pentru că fenomenele de instabilitate își vor face apariția și în partea de sud, sud-est a țării. Acolo, cantitățile de apă vor putea depăși 20-30 de l/mp, iar în zona montană, în special în Carpații Meridionali, de Curbură, dar și în nordul Munteniei, 40 de l/mp. Din punct de vedere termic, va fi în continuare vreme caldă.

Cum va fi vremea în următoarele săptămâni? Prognoza meteo ANM

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), între 11 septembrie și 17 septembrie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână. Regimul pluviometric va fi excedentar în majoritatea zonelor montane şi submontane, dar şi deficitar în regiunile sud-vestice. În rest, va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Între 18 septembrie și 25 septembrie, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă. Cantităţile de precipitaţii vor fi local excedentare în extremitatea de nord-vest a ţării, dar şi deficitare în regiunile sudice şi estice. În rest, vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

Între 26 septembrie și 2 octombrie, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în cea mai mare parte a ţării.

Între 3 octombrie și 9 octombrie, mediile valorilor termice vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice pentru începutul lui octombrie. Cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normal pentru această perioadă.