Avertismentele emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) s-au confirmat. România a avut parte de o vreme instabilă. Grindina, vijeliile și aversele torențiale au lovit mai multe județe din țară și au cauzat pagube semnificative.

Luni, după-amiaza, furtunile violente, însoțite de grindină și vijelii, au provocat distrugeri în întreaga țară. Case inundate, întreruperi de curent și grădini distruse au fost raportate în urma fenomenelor meteorologice extreme.

Alerte ANM de cod portocaliu sau galben pentru furtuni violente

Până marți, la ora 03:00, aproape toate județele României se află sub alerte cod portocaliu sau galben pentru furtuni violente. Meteorologii ANM au avertizat asupra posibilității de căderi de grindină, averse torențiale și vijelii devastatoare.

În județele din Transilvania, au fost emise mai multe alerte de tip nowcasting. Situația cea mai gravă s-a înregistrat în Harghita și Mureș. La Odorheiu Secuiesc, furtuna a provocat pagube semnificative. Un panou publicitar s-a prăbușit peste o persoană. În plus, mai mulți copaci au fost doborâți. Câteva imobile au fost inundate. Pompierii au fost mobilizați în mai multe misiuni de intervenție.

Transilvania a fost lovită din plin de vremea rea

Iată ce a comunicat ISU despre situația din județ

Județul s-a aflat sub cod roșu. Pompierii militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc au intervenit pentru înlăturarea efectelor negative generate de vremea rea, în municipiul Odorheiu Secuiesc:

  • Degajarea a 12 copaci căzuți pe acoperișurile a 3 case, pe un garaj, 2 autoturisme și pe carosabil;
  • Degajarea a 3 stâlpi de electricitate căzuți pe partea carosabilă;
  • Degajarea unui element de construcție desprins de pe acoperișul unui bloc (tablă);
  • Degajarea unui panou publicitar căzut în parcarea unui centru comercial, care a lovit un trecător, în vârstă de 69 ani, asistat medical la fața locului de către un echipaj SAJ, ulterior persoana refuzând transportul la spital;
  • Evacuarea apei din 3 beciuri/pivnițe inundate, pe strada Teilor.

În Harghita, peste 10.000 de case din 41 de localități s-au confruntat cu întreruperi de curent electric cauzate de furtună. Echipele furnizorului de energie electrică au fost mobilizate pentru a remedia defecțiunile și a restabili alimentarea.

Case inundate, drumuri blocate și mii de oameni lăsați fără curent în Alba

În plus, din cauza grindinei și a ploii abundente, circulația trenurilor între Brașov și Sighișoara a fost blocată. Apele și aluviunile au acoperit calea ferată în zona localității Archita, potrivit anunțului făcut de Compania Națională de Căi Ferate CFR SA.

În județul Alba, problemele au persistat. Case inundate, drumuri blocate și mii de oameni lăsați fără curent după furtunile de luni. Nu mai puțin de 4 mesaje de informare a populației prin sistemul RO-Alert au fost emise. Circulația rutieră a fost temporar blocată parțial pe mai multe drumuri județene din cauza unor arbori căzuți pe șosea.

Furtunile puternice de luni au afectat și zona Moldovei. În mai multe județe din estul țării au avut loc vijelii însoțite de fulgere și grindină, care au provocat distrugeri însemnate, afectând sute de hectare de culturi.