Pentru gestionarea efectelor de vreme rea care s-au manifestat în ultimele ore, peste 2000 de pompieri, cu peste 1300 mijloace tehnice au fost la datorie, pregătite să intervină în sprijinul autorităților locale și cetățenilor din zonele vizate de vremea nefavorabilă.
Astfel, în urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase înregistrate astăzi, 12 decembrie, în intervalul orar 7.00-10.00, vremea rea a produs efecte în 21 localități din 10 județe (Argeș, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Dâmbovița, Gorj, Mehedinți, Maramureș, Prahova și Vâlcea).
Cu eforturi susținute, pompierii au acționat în sprijinul populației și administrației publice locale pentru evacuarea apei din 7 case, 3 beciuri, 7 curți, 1 anexă gospodărească, cât și pentru degajarea a 6 copaci căzuți pe carosabil, fiind afectate 2 imobile și 1 autoturism.
Cel mai grav afectat a fost județul Prahova, pe raza loc. Sinaia unde s-a produs o surpare de teren ca urmare a eroziunii malului pârâului Vânturiș, fiind în pericol 3 case. Preventiv 3 persoane s-au autoevacuat la rude. Traficul rutier a fost temporar blocat pe 1 drum național ( DN 10/BZ ) din cauza pietrelor căzute de pe versanți.
Pericolul nu a trecut
Având în vedere că fenomenele de vreme rea sunt încă în vigoare, situația este permanent monitorizată de Centrul Operațional Național pentru dispunerea măsurilor care se impun pentru alocarea, la nevoie, a forțelor și mijloacelor necesare limitării și înlăturării potențialelor efecte.
Pentru prevenirea evenimentelor deosebite generate de vremea rea, recomandăm populaţiei să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei. De asemenea, în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora.
În situația manifestării vântului puternic, recomandăm populației să rămână în spații închise care le asigură protecția și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți. Pentru mai multe informații utile despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență accesați portalul fiipregatit.ro.