Vremea a fost caracterizată în ultima perioadă de frig, furtuni și ploi abundente. Această tendință va continua să fie înregistrată și în următoarele zile, potrivit explicațiilor oferite de Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).
Vremea o ia razna în România. Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a explicat ce temperaturi și fenomene vor fi înregistrate în mai multe zone din România.
Vremea rea continuă să lovească mai multe zone
Întreg anul 2024 până în prezent a fost caracterizat de aceste alternanțe, a explicat Elena Mateescu. Ea a amintit de momentele în care spunea că există există o „probabilitate destul de ridicată” ca perioade lungi în care mase de aer cal dinspre nordul Africii să fie întrerupte de perioade în care masele de aer reci dinspre zona polară să afecteze Europa.
Cel puțin prima jumătate a lunii a dus o valoare în ceea ce privește abaterea termică chiar negativă de -1,5°C, spune ea. Potrivit specialistei, anotimpul este destul de capricios.
„Mă uitam în statistica meteorologică, perioada similară a anului trecut, 1-16 mai 2023 a fost chiar mai rece cu abatere termică negativă de -2,8°C. Să nu uităm că am avut aceste alternanțe specifice, în mod deosebit anotimpului de primăvară, care este un anotimp destul de capricios. Am încheiat luna martie foarte cald, cu o primă jumătate a lunii aprilie foarte călduroasă, cea mai caldă și cea mai secetoasă din istoria măsurătorilor meteorologice”, a declarat directorul ANM la Antena 3.
Anotimpul este destul de capricios
Directorul ANM a spus apoi că temperaturile au debutat cu valori scăzute. Totuși, vremea se va îmbunătăți în următoarele zile din punct de vedere termic.
Până la sfârșitul lunii vom vorbi de temperaturi care vor caracteriza o vreme mai caldă decât în mod obișnuit, spune ea.
„A venit a doua jumătate a lunii aprilie mai ușor mai rece. Până la urmă am încheiat luna aprilie ca fiind pe locul doi în țara noastră și în Europa ca fiind cea mai caldă luna aprilie din istorie.
Și să nu uităm că la nivel mondial, luna aprilie marchează a 11-a lună consecutiv cea mai caldă din istorie. Iată un debut de ultimă lună mai rece, dar vremea din punct de vedere termic se va îmbunătăți în următoarele zile și până la sfârșitul lunii vom vorbi de temperaturi care vor caracteriza o vreme mai caldă decât în mod obișnuit”, a mai spus Elena Mateescu.
Această încălzire vine la pachet cu fenomene de instabilitate deosebit de accentuată
Totuși, această încălzire vine la pachet cu fenomene de instabilitate deosebit de accentuată. Este vorba despre probabilitatea să avem în următoarele zile, chiar începând de mâine, temperaturi care vor depăși în partea de vest sud-vest 25°C.
De duminică, sunt așteptate valori de 21- 29°. Acest ecart va fi de interes cel puțin până în jurul datei de 26 mai.
Totodată, fenomenele de instabilitate în luna mai, cea mai ploioasă lună a primăverii, vor aduce averse torențiale.
„Dar această încălzire vine la pachet cu fenomene de instabilitate deosebit de accentuată. Vorbim de probabilitatea să avem în următoarele zile, chiar începând de mâine, temperaturi care vor depăși în partea de vest sud-vest 25°C, iar de duminică vorbim de 21- 29° și aceste ecart va fi de interes cel puțin până în jurul datei de 26 mai, când, cu mici variații de la o zi la alta, e ecartul termic la nivelul maximelor se va situa între 19°C până la 28-29°C.
Fenomenele de instabilitate în luna mai, cea mai ploioasă lună a primăverii, vor aduce averse torențiale, cantități de apă, de pildă, mâine între 10-15l/m², duminică chiar mai mult 20-30l/m² și vorbim de probabilitatea de a avea fenomene de instabilitate nu numai în zona montană, în special în jumătatea vestică a țării”, a explicat specialista.
Debutul verii va aduce fenomene de instabilitate
Potrivit specialistei, este posibil ca debutul verii să aducă fenomene de instabilitate. Luna iunie, prin tradiție, este cea mai bogată lună a primăverii, spune ea. Totuși, ploile torențiale au coeficient de înmagazinare mai redus.
„Este posibil și în sudul și sud-estul țării, dar la cote mai reduse. Ar fi bine să plouă în jumătatea estică a țării, pentru că deja seceta în culturile de grâu de toamnă, pe profilul zero 100cm, s-a extins și s-a intensificat.
Având în vedere că în aceste zone vorbim de valori de precipitații, în medie, în cele opt luni, de la 01 septembrie 2023 și până în 30 aprilie 2024 de pildă, în Dobrogea 281l/m² în Moldova 267l/m², iar în Muntenia doar 270l/m², când ar trebui să avem peste 50-450l/m².
Cel puțin pentru jumătatea estică a țării şi mă refer aici pentru zona Moldovei, Dobrogea, Muntenia. Vorbim chiar și de jumătatea sudică a Olteniei va depinde foarte mult ce se va întâmpla în următoarea perioadă.
Stăm mai bine pe profilul zero 20cm în cultura de porumb, având în vedere precipitațiile înregistrate în a doua jumătate a lunii aprilie și ceea ce s-a înregistrat de la începutul lunii mai și până în prezent.
Cu siguranță debutul verii va aduce și ea fenomene de instabilitate, pentru că luna iunie, prin tradiție, este cea mai bogată lună a primăverii, dar ploile torențiale au coeficient de înmagazinare mai redus, au un grad de scurgere foarte ridicat și aceste averse torențiale cu siguranță vor îmbunătăți, în medie, doar la suprafață. Vom monitoriza situația și vom actualiza aceste informații, așa cum o facem prin toate intervențiile”, a conchis Elena Mateescu.