Vremea se răcește treptat. Prognoza meteo ANM pentru primele zile din septembrie 2023

Vremea se răcește treptat în septembrie 2023, potrivit Elenei Mateescu, directorul general al ANM. După zile în șir de caniculă, temperaturile medii încep să scadă treptat. În primele zile din septembrie 2023, temperaturile maxime nu vor depăși 25 grade Celsius în majoritatea regiunilor.

Azi, în ultima zi de vară, vom avea parte de fenomene de instabilitate atmosferică, însă nu vor fi la intensitatea celor care s-au desfășurat în ultimele 24 de ore.

Pe 1 septembrie 2023, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit având în vedere deja regimul de temperaturi care, mâine, la scara întregii țări, se va situa între 23…32 grade Celsius. Cele mai ridicate valori termice vor fi în Câmpia Română. O vreme frumoasă din punct de vedere termic, local, va fi în sud-estul țării. Acolo, vremea va fi călduroasă, mercurul din termometre urcând la 32 grade Celsius.

Săptămâna următoare, vremea se va răci, în special în jumătate de sud-est a României. Acolo, temperaturile medii nu vor depăși 25 grade Celsius. În partea de vest a României, mercurul din termometre va depăși 25 grade Celsius.

„Avem și o probabilitate de a mai înregistra averse, în special în zona montană și submontană, așa cum menționam anterior, nu la intensitatea celor văzute în ultimele 24 de ore. Sâmbătă și duminică, sfârșitul de săptămână, aduce valori ce vor caracteriza o vreme în încălzire, 33…34 grade Celsius, în special în sudul țării. Ne apropiem din nou de pragul unei zile de caniculă”, a spus Elena Mateescu, joi, pentru Antena 3 CNN.

ANM a emis un Cod Galben de vreme rea

Atenție! ANM a emis o avertizare meteo de tip Cod Galben de vreme rea pentru jumătate din România. Codul Galben a intrat în vigoare, azi, la ora 10:00, și este valabil până la ora 22:00.

Cod Galben de ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină pentru Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei, nord-estul Munteniei, nordul Dobrogei și zonele montane.  Acolo, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Se va manifesta prin averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 55…60 km/h), izolat vijelii și grindină, mai precizează sursa citată.

Potrivit ANM, în intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 40 l/mp. Astfel de fenomene vor fi izolat și în celelalte regiuni.

Avertizarea ANM a fost valabilă pentru zone din judeţele Sibiu, Suceava, Bacău, Gorj, Covasna, Braşov, Mureş şi Harghita, până la ora 10:30.

ANM, cod galben
SURSA FOTO: ANM