Elena Mateescu a explicat că vremea va fi într-un proces de încălzire, de la o zi la alta până la finalul săptămânii. Potrivit specialistei, temperaturile vor fi în creștere în toată România.
Vremea va fi într-un proces de încălzire
Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) a oferit mai multe informații. Astfel, astăzi sunt consemnate valori de 15-16 grade Celsius la foarte multe stații din partea de vest, sud-sud-est a țării.
De asemenea, regimul de temperaturi se poate încadra mâine între 10 până la 21 de grade.
Ulterior, în ziua de joi, meteorologii se așteaptă la o maximă de 23 de grade. În București ar putea fi înregistrate valori de 19-20 de grade.
La sfârșitul săptămânii, începând de vineri, vor fi înregistrate valori de 17-24 de grade. În zilele de sâmbătă și duminică sunt așteptate temperaturi de 26-27 de grade, mai ales în partea de sud și sud-vest a țării.
„Într-adevăr, de la o zi la alta până la finalul săptămânii sau, mai precis, chiar până la finalul primei luni din primăvara lui 2024, vremea va fi într-un proces de încălzire. Temperaturile vor fi în creștere. Dacă deja azi consemnăm la foarte multe stații din partea de vest, sud-sud-est a țării valori de 15-16 grade Celsius, mâine ne așteptăm ca regimul de temperaturi să se încadreze deja între 10 până la 21 de grade.
Joi, ne aşteptăm chiar la o maximă de 23 de grade, posibil în Capitală 19-20 de grade, pentru ca sfârșitul de săptămână, deja de vineri începând, să avem 17-24 de grade, iar sâmbătă și duminică, în ultima zi a lunii martie, 26-27 de grade, mai ales în partea de sud și sud-vest a țării”, a declarat Elena Mateescu la Antena 3.
Sfârșitul lunii martie aduce valori specifice de vară
Elena Mateescu a subliniat apoi că 25 de grade reprezintă pragul unei zile de vară în țara noastră. Potrivit specialistei, sfârșitul lunii martie aduce valori specifice de vară.
Primele zile din cea de-a doua lună de vară, explică directorul ANM, păstrează același ecart al valorilor de temperaturi. Maximele vor fi cuprinse între 10 până la 26-27 de grade, chiar spre 28 în sudul extrem.
Vor fi înregistrate precipitații, dar și rafale de vânt de 80-90 km/h în zona montană înaltă. Precipitațiile la nivel local pot depăși 15-20 l/metru pătrat în Banat, în Crișana, Maramureș, Transilvania și Moldova. Este vizată în mod special jumătatea nordică a teritoriului.
„Iată deja că sfârșitul lunii martie aduce valori specifice de vară și chiar și primele zile din cea de-a doua lună de vară, așa cum arată informațiile la acest moment, păstrează același ecart al valorilor de temperaturi, cu maxime cuprinse între 10 până la 26-27 de grade, chiar spre 28 în sudul extrem.
Mai putem vorbi și de precipitații, iar în zona montană înaltă de rafale de vânt de 80-90 km/h, iar precipitațiile la nivel local pot depăși 15-20 l/metru pătrat în special în Banat, în Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, practic în jumătatea nordică a teritoriului”, a conchis Elena Mateescu.
Temperaturile medii vor fi crescute în perioada 1 – 8 aprilie. Vor fi înregistrate valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în întreaga țară.
Ele se vor simți mai accentuat pe regiunile intracarpatice. În ceea ce privește regimul pluviometric, acesta se va situa aproape de nivelurile normale pentru acest interval în cea mai mare parte a țării.