Vremea se schimbă radical în România! Cod Galben de vreme rea și caniculă în același timp

vreme

SURSA FOTO: Dreamstime

Vremea o ia razna în România! Potrivit ANM, vom avea parte atât de un Cod Galben de vreme rea, dar și de caniculă. Iată cum va fi vremea în România.

Vreme extremă în România! Cod Galben de vreme rea și caniculă în același timp

Vremea extremă în România! ANM a emis două avertizări meteo de tip Cod Galben. Unul pentru furtuni, altul pentru caniculă.

Până la ora 23:00, sudul și estul Transilvaniei, cea mai mare parte a Olteniei, vestul și nordul Munteniei, dar și zonele de munte sunt vizate de fenomene de instabilitate atmosferică temporar accentuată rafale de 55-70km/h vijelii, averse torențiale care pot cumula valori de 20-25l/m² izolat de peste 30-40l/m².

Partea de vest, sud-vest și sud a României este sub un val de căldură și disconfort termic ridicat astăzi și mâine. În aceste zone, temperaturile vor fi între 33°-36°, iar nopţile vor fi tropicale cu valori cuprinse între 17°-22°. Mâine, valul de căldură se va intensifica și vom avea valori maxime de până la 38°.

„Acest val de căldură persistent va fi de interes cel puțin până la sfârșitul acestei luni”, a explicat, joi, Elena Mateescu, directorul general al ANM, relatează Antena 3 CNN.

În plus, azi, până la 17:15, este în vigoare o avertizare meteorologică de Cod Roșu de tip nowcasting, ce vizează județele Arad și Hunedoara. Aversele torențiale care vor cumula cantități de peste 40l/m² în zonă cumulându-se deja valori de peste 40l în ultima oră.

Vreme neobișnuită în următoarea perioadă

Climatologii au anunțat recent temperaturi neobișnuite pentru următoarea perioadă. Acest lucru este oarecum nefiresc pentru luna august, considerată statistic „cea mai liniștită din an”. Șefa departamentului de climatologie din Administrația Națională de Meteorologie (ANM), Roxana Bojariu, a explicat cum va fi vremea în perioada următoare.

„Avem o prelungire a codului de caniculă și ne așteaptă disconfort termic în continuare, însă în același timp sunt și zone și perioade cu instabilități foarte puternice, mai ales că avem de-a face cu această trecere și acest contrast termic între aerul foarte cald și fronturi cu aer mai rece care ajung pe teritoriul țării noastre. Este foarte important să urmărim toate actualizările, inclusiv cele cu anticipare imediată.

Climatologic vorbind, este mai puțin obișnuit ca în luna august să avem instabilități în număr mare, pentru că luna august, climatologic vorbind, este cea mai liniștită din an statistic, dar statistica este o sinteză pe mai mulți ani, o sinteză abstractă. Deci anul acesta se distinge și prin aceste fenomene extreme.

Continuă în mare parte a Europei să avem această cupolă de căldură, pentru că persistă presiunea ridicată pe mare parte din Europa de Sud și Europa Centrală”, a zis ea, potrivit sursei citate anterior.