Anul 2012 a fost mai degrabă modest pentru principalele case de avocatură din România, fapt care poate fi un indicator pentru situaţia economiei în general. Avocaţii cresc mai ales atunci când pe piaţă există o oarecare efervescenţă, există interes şi scad atunci când economia intră în „hibernare“. Un semn chiar mai prost este că avocaţii anticipează un 2013 mai slab decât anul trecut. De altfel, comparativ cu anii precedenţi, numărul societăţilor care au acceptat să răspundă la întrebările Capital privind rezultatele pe 2012 şi perspectivele pentru anul în curs este cu mult mai mic, iar cei care au făcut-o au arătat o atitudine rezervată.
Ce-i drept, rezultatele finale pentru 2012 sunt vizibile abia către sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lui februarie însă, în mod evident, avocaţii au deja o idee destul de clară asupra cifrelor de afaceri obţinute anul trecut. „În anul 2011 am avut încasări-record de 33,47 milioane de euro şi este greu de spus dacă vom reuşi să depăşim acest nivel şi în 2012. Istoric vorbind, am observat că avem ani de creştere explozivă – cum a fost cazul în 2006 sau în 2011 – urmaţi de patru – cinci ani de creşteri organice sau ani de stabilizare“, spune, rezervat, Doru Boştină, fondatorul societăţii care îi poartă numele. Boştină şi Asociaţii a fost surpriza absolută a anului 2011, când a reuşit să-şi crească cifra de afaceri cu peste 250%. În mod evident, nu va fi cazul şi anul trecut. După doi ani cu creşteri de peste 15%, şi avocaţii de la Schoenherr şi Asociaţii văd un 2012 mai slab, dar totuşi „în uşoară creştere“.
O altă casă de avocatură care apare constant în topurile de profil şi care a reuşit să crească substanţial (peste 30%) în 2011 este Zamfirescu Racoţi Predoiu (ZRP). Şi în acest caz, anul trecut a fost mai slab din punctul de vedere al vitezei de creştere a cifrei de afaceri. După cum ne spune Stan Tîrnoveanu, partener coordonator al societăţi, în 2012 s-a înregistrat „o uşoară creştere a veniturilor“. Echipa Stoica şi Asociaţii a reuşit să obţină o cifră de afaceri similară cu cea din 2011, după cum afirmă reprezentanţii societăţii. Există însă şi cazuri în care 2012 s-a încheiat mai bine decât anul precedent. La finele lui 2012, D&B David şi Baias a înregistrat o creştere de 4% a veniturilor după ce în 2011 stagnase, iar în 2010 scăzuseră cu aproximativ 25%. De altfel, aceasta a fost şi singura casă de avocatură care ne-a furnizat o cifră concretă şi certă privind veniturile obţinute anul trecut adică 14,5 milioane de lei. După cum arată Sorin David, managing partner al societăţii, principala zonă generatoare de venituri a fost consultanţa, fapt care constituie o excepţie în comparaţie cu ceilalţi ocupanţi ai poziţiilor de top.
Un an nou dificil
În ceea ce priveşte anul în curs, avocaţii contactaţi de Capital sunt de acord că va fi unul dificil şi sunt rezervaţi în ceea ce priveşte rezultatele. „2013 va fi un an dificil şi incert, fiind guvernat de un climat economic de neîncredere. Mulţi manageri nu au încă certitudinea depăşirii crizei şi a efectelor acesteia. Este destul de greu să faci previziuni când ai foarte multe variabile în ecuaţie“, spune Stan Tîrnoveanu, partener la ZRP. „Având în vedere cadrul economic și politic actual din țară, precum și situația internațională, ne așteptăm că anul 2013 va fi unul de creștere simbolică sau de stagnare pentru mediul de business românesc. Cât privește Voicu & Filipescu, „suntem în prezent în plin proces de evaluare a performanțelor anului anterior, în cadrul unui program anual prin care urmărim să identificăm punctele forte ale activității noastre și eventualele aspecte de îmbunătățit, care să ne permită să folosim și mai eficient potențialul creativ al firmei” , afirmă şi Daniel Voicu, partener la Voicu Filipescu.
Afacerile biroului din România ale casei Salans au fost în target anul trecut, după cum afirmă Anda Todor, managing partner al societăţii, însă vine un an dificil, mai ales că Salans a câştigat până acum în principal pe zona de Corporate şi M&A, care a reprezentat 40% din afaceri anul trecut. „Din semnalele existente, 2013 nu va fi un an uşor, pentru că nu avem semnale cu privire la o revigorare semnificativă a economiei, iar tendinţa de restructurare şi consolidare va continua şi anul acesta.
Companiile vor fi precaute cu investiţiile şi vor continua să taie din costuri pentru a-şi menţine profitabilitatea, aşa încât nu am bugetat creşteri semnificative. În privinţa sectoarelor care vor avea impact asupra businessului, ne aşteptăm ca sectorul energiei să continue să crească, în special cea regenerabilă, pe fondul stimulentelor acordate de stat, agricultura şi, în măsura continuării investiţiilor, dezvoltarea proiectelor de infrastructură de care avem atât de mare nevoie“, crede Anda Todor.
Şi cei de la Schoenherr se aşteaptă la un an dificil, însă scot în evidenţă un avantaj pe care multe societăţi de avocatură l-au dobândit în ultimii cinci-șase ani, şi anume experienţa în faţa şocurilor.
„2013 nu va fi un an uşor. Condiţiile dificile se menţin. Cred însă că, faţă de acum doi-trei ani, suntem mai bine pregătiţi să facem faţă veştilor proaste din economie. Vom continua politica de adaptare rapidă la nevoile clienţilor, ale pieţei. Intern, vom fi atenţi la costuri şi la eficienţa fiecărui avocat din echipă“, spune Sebastian Guţiu, partener la Schoenherr şi Asociaţii.
Va fi un an dificil, guvernat de neîncredere. Mulţi manageri nu au încă certitudinea depăşirii crizei şi a efectelor acesteia.
Stan Tîrnoveanu, managing partner ZRP
Nu va fi un an uşor. Nu avem semnale cu privire la o revigorare a economiei, tendinţa de restructurare va continua.
Anda Todor, managing partner, Salans
80 de milioane de euro a fost, în 2011, cifra de afaceri cumulată a primelor zece case, exceptând Ţuca şi Muşat care nu au făcut publice datele