„Ca urmare a acestei situaţii, o serie de produse de primă calitate ar putea ajunge pe piaţă şi să atragă investitorii instituţionali (banci de investiţii, fonduri de pensii sau asigurări n.red.). Mai mult, oportunităţile astfel create pentru creditele punte ar putea aduce un nou tip de jucători pe piaţă“, se precizează în cel mai recent raport al JLL.
Un efect important al pieţei restrictive a creditelor este acela că finanţarea dezvoltărilor noi a fost greu de securizat, reducând stocul de proiecte de birouri aflate în construcţie şi creând o oportunitate pentru dezvoltatorii instituţionali pregătiţi să intre pe piaţă cu proiecte de înaltă calitate.
Tranzacţii doar pe produse premium
O notă aparte o reprezintă revenirea contractelor de tip forward-purchase, tranzacţii care prevăd achiziţia unor proprietăţi în viitor la un preţ stabilit astăzi, dar numai pentru câteva proprietăţi de calitate, proiecte dominante, spun specialiştii JLL.
„Pe măsură ce refinanţarea împrumuturilor va continua să fie extrem de selectivă şi va trebui să facă faţă unor restricţii adiţionale în lunile viitoare, aproape toate proiectele care nu se înscriu în categoria clădirilor de birouri prime (de prim rang n.red.) sau a centrelor comerciale dominante, vor fi probabil extrem de puţin tranzacţionate“, comentează autorii raportului.
Compania de consultanţă a anunţat că volumul total al tranzacţiilor cu proprietăţi comerciale (birouri, centre comerciale şi industriale) s-a situat la aproximativ 400 mil. euro în 2011, cu achiziţia portofoliului Europolis de către CA Immo ţinând capul de afiş. Chiar dacă procesul tranzacţionării proprietăţilor imobiliare continuă să fie îndelungat, consultanţii JLL se aşteaptă ca activitatea de investiţii din 2012 să fie peste nivelul înregistrat în 2011.