La fel de important este însă ca dieta să includă antioxidanți. Conform cercetărilor, cu cât o persoană mănâncă mai mulți antioxidanți, cu atât mai mult are un risc redus de deces.

Un studiu publicat în Jurnalul European de Nutriție a arătat că dietele cu o capacitate antioxidantă mai mare au fost asociate cu un risc mai scăzut de mortalitate pentru toate bolile cardiovasculare și respiratorii, informează Eatthis.

Ce sunt antioxidanții și cum pot afecta durata de viață

Ce sunt antioxidanții și cum sunt legați de longevitate? Pentru a înțelege ce sunt acești compuși, trebuie mai întâi să înțelegem ce se întâmplă în organism. După cum se știe, corpul  uman produce radicali liberi, care, în timp, pot provoca stres oxidativ în organism.

În timp ce toată lumea se poate confrunta cu stres oxidativ, acest efect poate fi mai mare din cauza unor factori precum consumul prăjelilor, probleme legate de stres și fumat. Stresul oxidativ este asociat adesea cu  boala Alzheimer, bolile de rinichi și anumite tipuri de cancer. Unele date sugerează chiar că prea mult stres oxidativ este legat de un risc crescut de deces prematur.

Antioxidanții pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi care provoacă stresul oxidativ, explicând de ce includerea alimentelor bogate în antioxidanți este extrem de importantă pentru o dietă sănătoasă. Este important de reținut, totuși, că, în timp ce unele date sugerează că un consum de alimente bogate în antioxidanți poate ajuta oamenii să aibă o viață mai lungă, suplimentele cu antioxidanți nu par să ofere aceleași beneficii.

Cum să includeți mai mulți antioxidanți în dietă

Antioxidanții trebuie să fie incluși în dietă pentru a combate stresul oxidativ. Cu toate acestea, mulți oameni nu mănâncă zilnic cantitățile recomandate de fructe și legume, o sursă-cheie de antioxidanți.

Iată 5 alimente care nu ar trebui să lipsească din alimentație, pentru a beneficia de cantitatea optimă de antioxidanți.

Fructele de pădure

Deși există mici diferențe în conținutul de antioxidanți al diferitelor tipuri de fructe de pădure, ele asigură organismului o cantitate semnificativă de antioxidanți. Deci, indiferent dacă mâncați zmeură, afine, coacăze sau mure, ele vor ajuta corpul să combată stresul oxidativ.

Ciocolata neagră

Includerea ciocolatei negre în dietă poate oferi corpului un plus de antioxidanți. Acest aliment la care nu putem renunța niciodată conține mai mulți antioxidanți fenolici decât majoritatea alimentelor.

Cafeaua și ceaiul

Atât cafeaua, cât și ceaiul conțin antioxidanți naturali care pot oferi beneficii unice pentru sănătate.

Fisticul

Fisticul este unul dintre puținele alimente bogate în antioxidanți care sunt și o proteină completă, ceea ce înseamnă că au toți cei nouă aminoacizi esențiali care se găsesc în proteinele de origine animală.

Un studiu realizat de Universitatea Cornell, publicat în revista Nutrients, a constatat că fisticul are o capacitate antioxidantă ridicată. Capacitatea antioxidantă a fisticului rivalizează cu cea a afinelor sau a vinului roșu.

Fasolea roșie

Și fasolea roșie poate conține mai mulți antioxidanți decât alimentele cunoscute ca sursă de antioxidanți, cum ar fi fructele de pădure.