Vreți să aveți un ficat sănătos? Aceste alimente vă pot ajuta
La fel de important este faptul că o dietă bogată în alimente proaspete este cel mai bun prieten al ficatului, potrivit ndtv. După cum se știe, ficatul este responsabil pentru mai bine de 500 de funcții vitale, cum ar fi eliminarea toxinelor din organism sau menținerea nivelului de zahăr din sânge.
Consumul de alimente proaspete este cel mai bun prieten al ficatului, dar există anumite alimente care vă pot ajuta mai mult. Iată care sunt acestea:
1. Legumele cu frunze verzi
Legumele cu frunze, precum spanacul, ștevia sau sfecla verde sunt o sursă excelentă de antioxidanți, fibre, nitrați, potasiu, mangan, magneziu, astfel încât toate ajută la susținerea și hrănirea ficatului. De asemenea, aceste frunze sunt bogate în clorofilă care, conform cercetărilor, ajută ficatul să neutralizeze toxinele și metalele grele.
2. Grapefruitul
Grapefruitul este bogat în vitamina C, fibre, vitamina A, calciu și fier și se știe că ajută la reducerea inflamației cronice. Conform studiilor, există doi antioxidanți principali din grepfruit care ajută la reducerea fibrozei hepatice.
3. Cafeaua
Vestea bună este că o cantitate optimă de cafea este benefică pentru sănătatea ficatului. Cafeaua este bogată în polifenoli care au proprietăți anti-inflamatorii. Conform cercetărilor, cafeaua ajută la reducerea inflamației hepatice, neutralizează radicalii liberi și are efect protector împotriva apariției cirozei hepatice.
4. Legumele crucifere
Legume precum varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles intră în categoria legumelor crucifere. Sunt bogate în flavonoide, fitonutrienți, carotenoizi care ajută la neutralizarea toxinelor. De asemenea, conțin glucozinolați, care declanșează o reacție enzimatică ce ajută la detoxifierea sângelui.
5. Sfecla roșie
Această legumă este bogată în antioxidanți și nutrienți precum acid folic, pectină, mangan, potasiu, vitamina A, vitamina C. Este o sursă bună de fibre. Stimulează fluxul de bilă care descompune deșeurile, astfel încât acestea să fie eliminate din organism mai repede.
6. Nucile
Nucile sunt o sursă excelentă de grăsimi sănătoase, cum ar fi grăsimile monosaturate și polisaturate. Aceste grăsimi sănătoase sunt anti-inflamatoare și protejează împotriva acumulării de grăsime. Nucile conțin și arginină, care ajută la eliminarea amoniacului din organism.
7. Cerealele integrale
Ovăzul, orzul, orezul brun, meiul sunt cereale bogate în fibre, ajutând ficatul. Ovăzul conține glucani, care ajută la reducerea grăsimii din ficat și la reducerea inflamației.
8. Usturoiul
Usturoiul este o sursă bogată de alicină, vitamina B6, seleniu. Compusul de sulf din usturoi este antibiotic, antifungic și antioxidant. Seleniul din usturoi ajută ficatul să elimine toxinele.
9. Apa
Consumul suficient de apă ajută la eliminarea toxinelor din organism care, la rândul lor, ajută direct ficatul.
10. Ierburi
Ierburi precum ghimbirul, rădacina de păpădie și cea de brusture sunt miraculoase, în ciuda gustului lor amar.
11. Turmericul
Conform studiilor, turmericul ajută la producerea bilei și ajută la detoxifierea ficatului. De asemenea, turmericul ajută la reducerea radicalilor liberi.