În ultimii ani, cercetările au observat că obiceiurile de somn influențează puternic cantitatea și tipurile de alimente pe care le consumăm sau modul în care câștigăm sau pierdem grăsime corporală.
Lipsa somnului poate declanșa modificări cerebrale și hormonale care stimulează pofta de mâncare. Acest lucru ne poate determina să consumăm mai multe calorii, în special din alimente bogate în grăsimi și zahăr, scrie Washington Post.
O singură oră de somn în plus poate duce la obiceiuri alimentare mai bune
Dacă vă numărați printre milioanele de adulți care suferă de insomnie, cercetările sugerează că o singură oră de somn în plus, în fiecare noapte, poate duce la obiceiuri alimentare mai bune și chiar poate ajuta la slăbit.
Experții spun că un adult ar trebui să doarmă cel puțin șapte ore pe noapte. Dar, așa cum indică statisticile, 1 din 3 adulți nu reușește să adoarmă, mai ales după o anumită vârstă. În plus, unii oameni ignoră faptul că trebuie să doarmă 7-8 ore pe noapte, preferând să stea mai mult în fața ecranelor sau să rămână la muncă peste program.
Milioane de adulți se luptă cu afecțiuni care le perturbă somnul, cum ar fi insomnia cronică, apneea în somn sau sindromul picioarelor neliniştite.
Înțelegerea factorilor care influențează deciziile alimentare zilnice este un pas esențial în îmbunătățirea sănătății generale.
De ce un somn perturbat ne face să mâncăm mai mult și mai prost
Cercetările arată că un somn slab poate fi un teren fertil pentru creșterea în greutate. Studiile arată că, pentru femei, câteva nopți de insomnie sau de somn fracturat reduc nivelurile de GLP-1, un hormon care semnalează sațietatea. La bărbați, pierderea somnului duce la o creștere a grelinei, un hormon care stimulează foamea.
De ce dăm iama în bomboane, gogoși și pizza
În același timp, persoanele care au insomnie experimentează schimbări în activitatea cerebrală. Studiile arată că, atunci când cineva nu poate dormi, regiunea creierului implicată ”în căutarea plăcerii și a recompensei” răspunde mai puternic la alimente nesănătoase, cum ar fi bomboanele, gogoșile și pizza. Lipsa somnului determină scăderea activității în alte zone ale creierului care reglează aportul de alimente, făcându-i pe oameni să poftească tot felul de alimente.
„Dovezile arată că, atunci când reduc orele de somn, oamenii mănâncă mai mult”, explică Marie-Pierre St-Onge, profesor asociat de medicină nutrițională la Centrul Medical Irving de la Universitatea Columbia.
Anul trecut, un grup de cercetători a analizat datele din 36 de studii care au inclus sute de mii de participanți. Ei au descoperit că persoanele care dormeau în mod obișnuit mai puțin de șapte ore pe noapte aveau un risc cu 26% mai mare de a suferi de obezitate, în comparație cu persoanele care dormeau șapte -opt ore.
Cu doar cinci ore de somn, consumăm cu 300 de calorii mai mult în fiecare zi
De asemenea, când oamenii dormeau doar 5 ore și jumătate pe noapte, pe o perioadă de două săptămâni, consumau cu 300 de calorii mai mult în fiecare zi, mai ales covrigei, prăjituri, chipsuri, înghețată și bomboane.
St-Onge a analizat o parte din aceste studii și a concluzionat că, în medie, oamenii consumă între 300 și 550 de calorii mai mult în zilele în care sunt lipsiți de somn, spre deosebire de perioada în care dorm șapte ore sau mai mult.