"Cunoaştem foarte bine la minister problemele cu care se confruntă operatorii economici. Fie că ne referim la marii investitori, şi aici includem şi pe marii investitori francezi, fie că discutăm cu antreprenorii români, observăm că lipsa unei forţe de muncă specializată, înalt calificată, reprezintă una din principalele bariere în dezvoltarea businessurilor, mai ales în dezvoltarea industriei în ansamblu. Mi se întâmplă foarte des să discut cu investitori străini, care semnalează această problemă: investitorii nu doar din turism, nu doar din industria ospitalităţii, ci şi din alte industrii, cu precădere din IT şi industria auto. Ei semnalează această problemă care poate deveni un real pericol în următorii ani pentru economia locală. În acelaşi timp, interacţionez cu mulţi întreprinzători, mulţi antreprenori români şi dumnealor remarcă acelaşi trend", a afirmat vineri, Claudiu Vrînceanu, prezent la Sibiu la o întâlnire franco-română pentru turism.
Vrînceanu a dat exemplul unui antreprenor francez, proprietar de cafenea în Bucureşti, care i-a comunicat că vrea să creeze o şcoală în acest domeniu, pentru că nu a găsit forţă de muncă bine pregătită.
"Chiar zilele trecute discutam cu un antreprenor francez, care are o cafenea în Capitală şi se plânge că nu reuşeşte să identifice oameni interesaţi, să facă o carieră (…). Soluţia lor, pentru că am discutat informal, ar fi să creeze o şcoală care să se adreseze acestui sector de activitate. Cred că această problemă este reală şi în alte sectoare de industrii. Considerăm importantă şi utilă întărirea colaborării în domeniul formării profesionale din turism, între Ministerul Economiei, Ministerul Educaţiei şi Institutul Francez. Sunt multe proiecte pe care le putem face împreună şi în acest sens, experienţa Franţei în domeniul turismului este foarte relevantă', a mai spus Vrînceanu.
Potrivit acestuia, '2016 poate fi anul în care să încercăm să abordăm turismul şi în perspectiva educaţiei şi a forţei de muncă profesioniste. Fie că ne referim la oamenii specializaţi din industria ospitalităţii, oameni specializaţi pe anumite activităţi, fie că vorbim despre manageri şi despre lideri în această industrie'.
Vineri a demarat la Sibiu proiectul denumit 'Întâlnirile franco-române ale turismului', care constă într-un schimb de expertiză la nivel bilateral. Acest proiect este organizat de către Ambasada Franţei şi Institutul Francez din România în parteneriat cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri. AGERPRES