Prăbuşirea băncii de investiţii Lehman Brothers a adus în lumina reflectoarelor marile fonduri americane de hedging, cu notorietate pe Wall Street, dar mai puţin cunoscute investitorilor neiniţiaţi în hăţişurile bursiere. Managerii acestor fonduri au devenit subiecte de film şi nu de puţine ori criza mondială a fost pusă pe seama lăcomiei şi imoralităţii lor. Imobiliarele fac parte din nucleul de interes al acestor fonduri specializate în achiziţia de companii aflate la ananghie. Dacă la începutul crizei, aceşti investitori şi-au concentrat atenţia pe pieţele mature, care ofereau proprietăţi premium la preţuri reduse, în ultima perioadă au început să tatoneze şi pieţele din regiunea noastră. În ultima jumătate de an au intrat pe piaţa imobiliară românească, direct sau ca acţionari ai unor companii locale, fondurile TPG Capital, Lone Star, Oak Hill, York Capital şi H.I.G. Capital. Valoarea cumulată a proprietăţilor româneşti intrate în portofoliul acestor investitori se ridică la circa 390 mil. euro.
Administratorii acestor fonduri sunt investitori influenţi pe plan internaţional, adesea cu un istoric relaţionat, şi fac parte din cercul restrâns al celor mai bogaţi oameni ai planetei. Consultanţii din România văd prezenţa lor ca pe un semn pozitiv, fiindcă injectează în piaţă capital proaspăt şi atrag după ei alţi investitori potenţi, dar deocamdată activitatea lor locală a fost timidă.
„Fondurile de investiţii nu au un apetit orientat exclusiv către imobiliare, ci au nişte preferinţe vizavi de randamente. Discutăm despre randamente care au risc mare şi profitabilitate mare. Fondurile în discuţie investesc în companii care deţin proprietăţi în vederea operării. Pentru aceşti investitori este foarte important cât de productivă este compania care deţine proprietăţile, nu cât de productiv este activul imobiliar. Ei se uită la aprecierea valorii acţiunii deţinute de ei în companie. Îi interesează aptitudinile managerilor din consiliul director al companiei şi nu cred că se uită la ce achiziţii se fac pe piaţa românească. Ei ştiu că e un fond imobiliar care are oameni pricepuţi în comitetul director, că acţiunile fondului au avut un trend ascendent şi că mai există şi alţi investitori puternici în acţionariat“, a declarat Valentin Ilie, CEO Coldwell Banker Affiliates of Romania, companie cu rădăcini americane.
Deoarece nu avem o piaţă suficient de dezvoltată pentru a atrage investiţii directe, aceste fonduri se orientează cu precădere către companiile listate la bursă pentru a-şi face plasamentele. Astfel, în cele mai multe cazuri, activele imobiliare pe care le deţin în România fac parte din portofoliul unor companii cu prezenţă regională.