În plus, el pune la îndoială natura capitalismului american, după ce a văzut cum pandemia i-a îmbogățit și mai mult pe super- bogați.

Pandemia, benefică pentru miliardari

Bell spune că joburile disponibile sunt genul de locuri de muncă care, de obicei, nu sunt greu de ocupat sau cel puțin nu sunt joburi pe care oamenii nu le-ar dori.

Dar în acest moment, atât de puțini oameni par interesați de ele, încît se spune că un McDonald’s din Florida a oferit oamenilor și 50 de dolari. Nu ca „bonus de angajare”, ci doar pentru a apărea la interviu.

La primul discurs în Congres, reamintește Bell, președintele Joe Biden spunea că „douăzeci de milioane de americani și-au pierdut locurile de muncă în pandemie: muncitori și cei din clasă mijlocie”.

Și mai spunea Biden că, în aceeași perioadă, aproximativ 650 de miliardari din Ameria și-au văzut crescând averile cu peste 1 trilion de dolari, valorând acum peste 4 trilioane de dolari”.

Puține lucruri pot vorbi mai bine de la sine că „economia Statelor Unite este distrusă” decît faptul că în timpul unei pandemii globale, cu aproape 600.000 de decese in SUA și 10 milioane de locuri de muncă pierdute, există cel puțin un miliardar, undeva, pentru care „2020 a fost un an grozav!”

Cei care investesc la bursă s-au îmbogăţit

Chiar dacă nu au ajuns miliardari, oamenii care investesc la bursă sunt, cu siguranță, un alt grup care a făcut bani în timpul pandemiei. La sfârșitul lui 2020, piața bursieră atinsese maxime record, în condițiile în care peste 80% din acțiunile din SUA sunt deținute de cei mai bogați 10%.

W. Kamau Bell spune că, în prezent, nu este vorba doar de șomeri. Și că, din ce în ce mai mult, oameni care lucrează pentru marile companii listate la bursă nu mai vor să rămînă acolo.

În toată țara, oamenii pleacă de la locul de muncă pentru a protesta față de salariile mici și de condițiile de muncă. Semnalul pe care îl dau prin plecarea lor este că „aceste locuri de muncă nu sunt dorite”.

Înainte de pandemie, grupul de susținere economică Prosperity Now estima că 40% dintre americani erau la un pas de a fi aruncați în stradă din cauza datoriilor acumulate. Acum, în pandemie, mulți americani au rămas fără venituri.

Prin urmare, cum poate fi numită SUA o societate civilizată când oamenii din vârful economiei se descurcă din ce în ce mai bine, în timp ce oamenii de la bază se descurcă tot mai prost?

Mai mult decât atât, trăim într-o cultură care îi consideră vinovați pe cei mai de jos, deși toate dovezile arată că sistemul este cel care eșuează.

Tot ce ar trebui să facă oamenii de la vârf ar fi cam același lucru pe care l-au făcut bogații din generațiile anterioare: să nu fie așa de lacomi și să plătească un procent echitabil din impozite, consideră W. Kamau Bell, conform CNN.