Wagner se zdruncină din temelii! Decizia luată după moartea lui Prigojin

trupele Wagner

SURSA FOTO: Dreamstime

Gruparea Wagner are parte de vești proaste. Marea Britanie a luat o decizie cu privire la acest grup paramilitar, după moartea lui Prigojin. Despre ce este vorba?

Wagner se zdruncină din temelii

Grupul Wagner va fi introdus pe lista organizațiilor teroriste din Marea Britanie. Anunțul a fost făcut de către ministrul britanic de Interne, Suella Braverman.

Declarațiile sale au fost mai apoi preluate de Daily Mail.

„Wagner este o organizaţie violentă şi distructivă care a acţionat ca un instrument militar de peste mări pentru Rusia lui Vladimir Putin”, a declarat Suella Braverman.

Ministrul britanic a mai spus că acest grup continuă să servească obiectivele politice ale Kremlinului.

Proscriere pentru Wagner

Suella Braverman spune că poate proscrie grupul creat de Evgheni Prigojin, deoarece consideră că această organizație este implicată în acte de terorism.

Gruparea Statul Islamic este deja proscrisă, la fel și organizația jihadistă Al Qaeda.

Potrivit presei britanice, proscrierea transformă în infracţiune penală sprijinirea celor două organizații mai sus precizate.

Wagner, implicat în jafuri, tortură și crime barbare

Ministrul britanic de Interne își continuă declarațiile și spune că gruparea fostului bucătar al lui Putin a fost implicată în jafuri, tortură și crime barbare.

Pe fond, este normal ca această grupare să fie proscrisă, având în vedere în ceea ce a fost implicată.

În acest fel, spune ministrul Suella Braverman, Ucraina primește ajutor în lupta cu Federația Rusă.

„De aceea, proscriem această organizaţie teroristă şi continuăm să ajutăm pe cât posibil Ucraina în lupta ei împotriva Rusiei”, a adăugat ministrul.

Ea nu s-a oprit aici și a mai spus că gruparea Wagner reprezintă o amenințare la adresa securității globale.

Presa britanică a mai scris că măsura includerii Wagner printre organizaţiile teroriste va fi prezentată miercuri, 6 septembrie, în Parlament.

SURSA FOTO: Dreamstime

Efectele proscrierii

Proscrierea Wagner, odată ce va deveni lege, va transforma în infracțiune penală faptul de a fi membru al grupului sau de a sprijini activitățile acestuia, inclusiv transferul de fluxuri de bani.

Unele infracțiuni sunt pasibile de o pedeapsă cu închisoarea de până la 14 ani.

Această lege va însemna că bunurile lui Wagner pot fi clasificate drept „bunuri ale teroriștilor” și confiscate. Acest lucru are implicații juridice uriașe pentru miile de ucraineni care cer despăgubiri, ceea ce înseamnă că, teoretic, aceștia pot acum să le obțină prin intermediul instanțelor din Regatul Unit.

Dr. Jason McCue, partener senior la firma de avocatură McCue Jury & Partners, a aplaudat decizia Marii Britanii. El a declarat că „ar face aproape imposibilă continuarea operațiunilor, a finanțelor și a logisticii activității organizației teroriste postmoderne”.

El a descris grupul Wagner ca fiind „una dintre cele mai vicioase și sadice grupări de mercenari care au egalat depravările celor mai rele elemente ale Waffen SS (din Germania nazistă)”.

Wagner, o amenințare la adresa securității

Unii ar putea spune că această măsură vine foarte de târziu – la mai mult de un an după ce mulți au cerut ca Wagner să fie interzis.

Ei spun că guvernul ar fi trebuit să acționeze mai devreme pentru a reduce activitățile sale, atunci când Wagner era la apogeu.

Astăzi, Wagner este deja o organizație mai slabă decât era în urmă cu trei luni, înainte de a efectua un marș răzvrătit și eșuat asupra Moscovei.

De atunci, aceasta a fost:

  • împiedicată de Kremlin,
  • forțată să predea armele grele
  • să semneze noi contracte cu Ministerul rus al Apărării.

Forțele sale nu mai luptă în Ucraina. În schimb, acestea sunt împrăștiate între Belarus și Africa, în timp ce altele s-au alăturat armatei ruse sau pur și simplu au plecat acasă.

Conducerea sa este ucisă după un misterios accident de avion în august, în care și-au pierdut viața liderul, viceliderul și directorul financiar al Wagner. Oficialii occidentali au declarat că aceasta a fost răzbunarea președintelui Putin pentru revoltă. Kremlinul a negat implicarea.

Dar Wagner rămâne o forță extinsă și potențial perturbatoare în mai multe țări în care își desfășoară activitatea. Polonia și statele baltice sunt îngrijorate că ar putea încerca să provoace probleme la granița cu Belarus.

În Africa de Vest, forțele sale au înlocuit forțele franceze într-o serie de țări, scrie BBC.

Analiștii și cei care urmăresc Kremlinul se așteaptă acum ca brațul de informații militare al Rusiei, GRU, să preia o mare parte din conducerea Wagner, îndepărtându-se de lupta directă și orientându-se mai mult către războiul cibernetic și către operațiuni negabile, din „zona gri”.