Acțiunile au pierdut pe medie 15% din valoarea lor în doar două săptămâni și jumătate, Dow Jones închizând la 10.810 puncte. Luni a fost prima zi de tranzacționare de când Standard&Poor’s a retrogradat SUA de la ratingul fără-risc de credit (AAA), iar vânzările au început chiar la după clopoțelul de deschidere.
Dow a picat cu 250 de puncte în doar câteva minute. În restul zilei, investitorii au căutat locuri mai sigure pentru a-și plasa banii. Cu doar câțiva cumpărători interesați de acțiuni, piața nu avea unde să se îndrepte decât din ce în ce mai jos.
Dacă pe la amiază aurul atinsese un nou record, depășind pragul de 1.700 dolari pe uncie, pe măsură ce investitorii ieșeau tot mai mult de pe acțiuni aurul doobora maxim după maxim, astfel că spre închiderea ședinței de pe Wall Street acesta se tranzacționa la 1.756 doolari/uncie, după ce stabilise un maxim de 1.772 dolari/uncie.
De asemenea, pe fondul temerilor în creștere cu privire la persepectivele negative ale economiilor din Europa și SUA , prețul petrolului a picat la 78 dolari/baril.
Paradoxal, deși Statelor Unite le-a fost redus ratingul privind împrumuturile suverane, bondurile americane au fost printre vedetele investitorilor în fuga lor după plasamente mai sigure, astfel că prețul acestora, care variază invers cu randamentul oferit, a crescut vertiginos. La bondurile pe 10 ani, investitorii au ajuns să accepte și randamente de 2,35% pe an, după ce în deschidere se tranzacționau la randamente de 2,50% pe an, iar în urmă cu câteva luni 3,7% pe an.
Dintre indicii importanți de peste Ocean, Nasdaq compozit a suferit cea mai mare cădere luni, de 6,9% (175 puncte), urmat de S&P 500, cu o scădere de 6,66% (80 puncte), până la 1.119 puncte.
Ca într-un joc de domino, căderile masive de pe bursele europene și americane au lovit și în bursele asiatice, care marți se prăbușeau în linie cu primele.
Luni, bursele europene și-au accentuat căderile pe final, imediat după deschiderea de pe Wall Street, astfel că indicele german Dax a pierdut peste 5%, cel francez CAC 40 – circa 4%.
Marți, bursele asiatice sufereau deprecieri extrem de puternice: indicele nipon Nikkei 225 cădea cu 5%, iar cel al bursei din Hong Kong pierdea 7%.
Wall Street a suferit luni una dintre cele mai mari căderi din istorie
9 august 2011, 09:00
Ultima modificare în 9 august 2011, 12:00
Piața de acțiuni de peste Ocean a fost prinsă în meghină luni sub presiunea unei crize în Europa și a pericolului de recesiune în SUA, astfel că indicele industrial Dow Jones s-a prăbușit cu 634 puncte (5,5%), ceea ce reprezintă cea mai mare cădere din toamna lui 2008 încoace și a șasea cea mai mare din istorie.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook