Wall Street se confruntă cu o problemă de 9 trilioane de dolari

Băncile centrale au fost supereroii de la începutul pandemiei, luând măsuri dramatice pentru a salva economia și piețele financiare de la faliment.

Acum însă, pe măsură ce economia americană dă semne de revenire, aceleași bănci centrale au devenit un risc major pentru investitori. Revenirea economiei SUA este finalizată în procent de aproape 90%, arată o analiză CNN.

Băncile centrale, risc pentru investitori

Dar investitorii sunt tot mai îngrijorați că Rezerva Federală, observând aceste date și creșterea inflației, va face o greșeală imensă: revenirea la niveluri de sprijin fără precedent.

Într-un sondaj Deutsche Bank publicat recent, 39% dintre respondenți consideră că o „eroare de politică a băncii centrale” este unul dintre primele trei riscuri pentru stabilitatea pieței, în creștere cu 21% față de luna precedentă.

Temeri similare reies și din sondajul realizat de administratorii mondiali de fonduri publicat de Bank of America. Riscul numărul doi, care stă la baza inflației, este un „taper tantrum” și se referă la un scenariu în care băncile centrale ușurează achizițiile de obligațiuni, declanșând o panică pe pieța obligațiunilor.

Imagine de ansamblu: investitorii s-au legat de banii care vin ușor de la băncile centrale precum Rezerva Federală, a cărei decizie de a reduce ratele dobânzilor a alimentat revenirea rapidă a pieței după șocul inițial al pandemiei.

Dar astfel de politici au conferit băncilor centrale și o putere imensă de a dicta rezultatele pieței, făcându-le mai greu să pivoteze pe linie.

Bilanțul Fed a crescut la 7,4 trilioane de dolari anul trecut, cel mai înalt nivel înregistrat, potrivit unui nou raport al Federal Reserve Bank din New York. Până în 2023, ar putea crește la 9 trilioane de dolari. Este aproape la fel ca PIB-ul anual combinat al Japoniei și Germaniei – și înseamnă că factorii de decizie politică nu își pot permite să facă vreo greșeală.

Rezerva Federală a SUA, în plină expansiune

Proiecţiile presupun că Rezerva Federală a SUA va continua să achiziţioneze în fiecare lună titluri de trezorerie şi obligaţiuni ipotecare în valoare de minimum 120 de miliarde de dolari, până la finalul lui 2021, înainte ca acele achiziţii să scadă lent spre zero până la sfârşitul lui 2022.

Săptămâna trecută, portofoliul Rezervei Federale se situa la aproape 8.000 miliarde dolari, în creştere faţă de aproximativ 4.100 miliarde dolari la începutul acestui an.

Deocamdată, Fed continuă să se mențină ferm pe poziție, spunând că monitorizează riscurile, dar nu intenționează să ia măsuri pe termen scurt, chiar dacă prețurile cresc. „Există motive pentru care ar trebui să vedem niveluri mai ridicate de prețuri”, a declarat luni președintele Fed Atlanta, Raphael Bostic.

Banca Centrală Europeană pare puțin mai prudentă. Săptămâna trecută, a avertizat că, deși „economia se bazează încă pe sprijinul politic pentru a preveni șomajul, insolvențele întreprinderilor și contracția economică”, piețele financiare au „manifestat o exuberanță remarcabilă”.