AIG ar putea chema în justiţie Goldman Sachs pentru pierderi de două miliarde de dolari provocate de tranzacţii cu aşa-numite collateralized debt obligations (CDO) emise de bancă în perioada precursoare crizei, transmite Reuters, care citează FT. Financial Times scrie, citând surse apropiate discuţiilor, că valorile mobiliare sunt similare celor care au determinat Securities and Exchange Commission (SEC) să acuze Goldman Sachs de fraudă. Potrivit FT, AIG, deţinută majoritar de g
AIG ar putea chema în justiţie Goldman Sachs pentru pierderi de două miliarde de dolari provocate de tranzacţii cu aşa-numite collateralized debt obligations (CDO) emise de bancă în perioada precursoare crizei, transmite Reuters, care citează FT.
Financial Times scrie, citând surse apropiate discuţiilor, că valorile mobiliare sunt similare celor care au determinat Securities and Exchange Commission (SEC) să acuze Goldman Sachs de fraudă.
Potrivit FT, AIG, deţinută majoritar de guvernul SUA, a înregistrat o pierdere de două miliarde de dolari în urma tranzacţiilor respective, şi analizează acum posibile tranzacţii prin care să asigure un portofoliu de CDO-uri de şase miliarde de dolari emise de Goldman în 2006-2007.
Totuşi, grupul de asigurări nu s-a hotărât încă dacă va merge în instanţă cu acest caz.
Acuzaţiile SEC vizează în principal o anumită „familie” de valori mobiliare, denumită „Abacus”.
SEC, autoritatea de reglementare a pieţelor americane de capital, acuză Goldman de fraudă pentru că ar fi minţit investitorii, clienţii băncii, că bine-cunoscutul fond de hedging Paulson & Co, controlat de miliardarul John Paulson, era interesat să investească într-un portofoliu de titluri garantate cu derivate pe credite ipotecare subprime (synthetic collateralized debt obligations).
De fapt, Paulson a pariat pe deprecierea titlurilor în timp ce Goldman le recomanda propriilor clienţi ca pe investiţii cu potenţial.
SURSA: Mediafax