Anticipând noi restricţii legale pentru tranzacţionarea proprietăţilor şi încercând să limiteze expunerea băncii pe activele riscante, traderii Goldman Sachs au cândut anul trecut în pierdere credite de sute de milioane de dolari, au declarat, pentru Wall Street Journal, surse apropiate tranzacţiilor. Pentru a înrăutăţi şi mai mult situaţia, valoarea multora dintre creditele respective a reînceput de atunci să crească. Cumpărătorul inspirat care a reuşit să facă profit a fost Warren Buffet.

Detaliile unei anumite tranzacţii au creat în mod special agitaţie în piaţă. În noiembrie, Goldman a vândut credite de circa 85 milioane de dolari ale publisherului cu probleme Lee Enterprises, acceptând să încaseze doar 65 de cenţi pentru un dolar din valoarea imprumuturilor pe care le cumpărase cu 80 de cenţi la dolar câteva luni mai devreme. Pierderea rezultată: peste 13 milioane de dolari. Cumpărătorul a fost o unitate a companiei Berkshire Hathaway Inc., aparţinând miliardarului Warren Buffett, potrivit surselor citate de Wall Street Journal. Buffet a făcut de atunci un profit consistent pe hârtie, valoarea creditelor respective urcând acum la 82 cenţi pentru un dolar.

Goldman Sachs a decis, în primăvara anului trecut, să reducă semnificativ portofoliul de credite de peste 4 miliarde de dolari, gestionat de cea mai mare unitate a sa de tranzacţionare a împrumuturilor. Aceasta a vândut masiv credite pe tot parcursul verii, exact în perioada colapsului pieţelor americane şi europene. În octombrie, unitatea respectivă a fuzionat cu un alt departament, ai cărui traderi au continuat să vândă, creând pierderi suplimentare.