Investitorii de pe piaţa americană acordă împrumuturi mai degrabă miliardarului Warren Buffett decât guvernului de la Washington, randamentul care trebuie plătit de Berkshire Hathaway pentru a vinde obligaţiuni fiind mai redus decât cel achitat de Trezoreria SUA, transmite Bloomberg.
Obligaţiunile scadente la doi ani vândute de grupul Berkshire Hathaway, controlat de Buffett, au avut în februarie un randament cu 0,035 puncte procentuale mai redus decât titlurile de trezorerie cu aceeaşi maturitate, potrivit datelor agenţiei de presă.
Titlurile emise de grupurile Procter & Gamble Co., Johnson & Johnson şi Lowe’s Cos. au înregistrat de asemenea în ultimele săptămâni costuri mai reduse pentru emitenţi decât cele suportate de guvern.
Jack Malvey, fost chief fixed-income strategist al Lehman Brothers Holdings, califică situaţia drept „un eveniment extraordinar de rar” în istoria pieţei obligaţiunilor.
Guvernul a primit o palmă după ceafă de la piaţă
Trezoreria americană a vândut titluri de stat de 2.590 miliarde de dolari de la începutul acestui an, creând astfel o suprasaturare a pieţei obligaţunilor într-o perioadă în care deficitul bugetar s-a umflat la niveluri apropiate de nivelurile record înregistrate după cel de-Al Doilea Război Mondial, iar agenţiile de rating au început să lanseze avertismente privind compatibilitatea – sau incompatibilitatea – dintre situaţia financiar-fiscală a Statelor Unite şi ratingul de top „AAA” de care beneficiază ţara.
„Guvernul a primit o palmă după ceafă de la piaţă. Ar putea fi momentul în care speri să-ţi dai seama că riscul începe să-şi facă apariţia în portofoliul tău de datorii, iar costul asociat acestui risc poate fi înspământător”, comentează un analist american.
Potrivit agenţiei de rating Moody’s, statul american va înregistra în acest an cele mai ridicate cheltuieli legate de datoria de stat, raportat la veniturile bugetare, dintre toate ţările cu rating „AAA”, cu excepţia Marii Britanii.
SUA va prelua din 2011 primul loc în acest clasament, unde va rămâne până în anul 2013, estimează agenţia.
SUA vor cheltui circa 15% din veniturile bugetare pe datoria de stat
Guvernul Statelor Unite va cheltui în acest an circa 7% din veniturile bugetare pe dobânzi şi restituirea principalului datoriei de stat scadente, procent care ar putea urca aproape de 11% până în 2013, potrivit celui mai probabil scenariu definit de Moody’s, care presupune o relansare economică moderată, ajustări fiscale în conformitate cu planurile anunţate de autorităţile de la Washington şi o creştere treptată a dobânzilor.
Potrivit unui scenariu de risc care presupune o creştere economică mai redusă cu 0,5% pe an faţă de estimările de bază, o ajustare fiscală mai restrânsă şi o majorare mai puternică a dobânzilor, SUA vor cheltui circa 15% din veniturile bugetare pe datoria de stat, peste limita de 14% care ar determina Moody’s să reducă ratingul de la pragul de top „AAA”.
SURSA: Mediafax