Statele Unite ale Americii nu au deocamdată „niciun indiciu” cu privire la cele trei obiecte zburătoare doborâte recent că ar fi de origine chineză sau că ar fi avut funcţii de spionaj. Declarația a fost făcută, marţi, 14 februarie, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate naţională al Casei Albe, relatează AFP.
Administrația așteaptă analiza fragmentelor pentru a se stabili cu siguranţă natura, uzul sau provenienţa acestor „obiecte”
Aceste „obiecte” – altele decât balonul chinezesc distrus pe 4 februarie şi despre care Casa Albă afirmă că spiona teritoriul american – „ar putea să fi fost baloane cu funcţii comerciale sau ştiinţifice inofensive”, a recunoscut John Kirby.
Acesta a confirmat, de altfel, că avionul de vânătoare trimis duminică (12 februarie) pentru unul din ele deasupra lacului Huron, la frontiera canadiană, şi-a ratat ţinta şi că o primă rachetă „a căzut direct în lac.” Așadar, „obiectul” a fost distrus de o altă rachetă.
John Kirby a declarat totuşi că ar trebui aşteptată analiza fragmentelor pentru a se stabili cu siguranţă natura, uzul sau provenienţa acestor „obiecte”. Totuși, operaţiunile de recuperare se anunţă incerte.
SUA susține că obiectul doborât pe 4 februarie purta echipament de supraveghere şi făcea parte dintr-un vast program de spionaj global al Chinei
Rămăşiţele „obiectelor” doborâte vineri deasupra Alaskăi, sâmbătă deasupra Yukonului, în nord-vestul Canadei, şi duminică deasupra lacului Huron, au căzut în apele îngheţate, în zone îndepărtate sau în adâncul lacului.
„Nu am găsit resturi” până acum, a amintit Kirby, precizând că toate informaţiile pe care le comunică sunt bazate mai ales pe „observaţiile făcute de piloţii” avioanelor de vânătoare trimise în zonă.
Incertitudinea încă persistă, aşadar, cu privire la aceste „obiecte”, până în punctul în care a obligat autoritățile de la Washington să nege luni în mod oficial orice provenienţă „extraterestră” a lor. SUA insistă, în schimb, în descrierea balonului chinezesc doborât anterior care, potrivit Washingtonului, purta echipament de supraveghere şi făcea parte dintr-un vast program de spionaj global al Chinei. Acuzaţia a fost negată vehement de Beijing.
Casa Albă a explicat că, în urma detectării balonului, şi-au ajustat sistemele radar, ceea ce a condus la aceste descoperiri şi distrugeri succesive de „obiecte” zburătoare.