Odată cu ultimul său tir de rachetă intercontinentală, Coreea de Nord "a ales agresiunea" mai curând decât un proces paşnic. " Dacă vine războiul, să nu vă îndoiţi: regimul nord-coreean va fi distrus complet", a arătat diplomata americană, într-o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, convocată de urgenţă pe tema dosarului nord-coreean.
"Trebuie să continuăm să tratăm Coreea de Nord ca un paria", a cerut de asemenea Nikki Haley, solicitând Chinei, primul partener economic al Phenianului, să oprească orice livrare de petrol către regimul nord-coreean. Acesta, a denunţat diplomata SUA, continuă să obţină produse derivate din petrol graţie unor transferuri de la navă la navă, pe mare.
Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a declarat miercuri că ţara sa a devenit stat nuclear în sensul deplin al cuvântului după testarea cu succes a unui nou tip de rachetă capabilă să lovească orice punct de pe teritoriul SUA.
Acest tir cu rachetă balistică intercontinentală (ICBM) a pus capăt pauzei de peste două luni în care Phenianul nu a efectuat vreun test balistic sau nuclear. Aceasta constituie o nouă provocare pentru preşedintele american Donald Trump, care a asigurat că dezvoltarea unor astfel de capacităţi 'nu se va întâmpla', relevă AFP.
Prezentatoarea favorită a regimului nord-coreean, Ri Chun-Hee, a apărut la televiziunea oficială pentru a anunţa acest succes.
Racheta de tipul ICBM Hwasong-15 reprezintă un dispozitiv intercontinental echipat cu un focos greu capabil să lovească întreg teritoriul continental al SUA, a relatat agenţia oficială nord-coreeană KCNA.
Potrivit Phenianului, racheta a atins altitudinea de 4.475 km înainte de a cădea la 950 kilometri de la locul de lansare.
Un expert occidental a apreciat că traiectoria în formă de clopot, pe verticală, sugerează că ar avea de fapt o rază de 13.000 de kilometri, suficientă pentru a lovi orice oraş important din Statele Unite, notează France Presse.
Consiliul de Securitate al ONU a decis să se reunească de urgenţă, iar preşedintele american Donald Trump a reacţionat pentru moment cu parcimonie: 'Ne vom ocupa de asta!'
China şi-a exprimat la rândul său 'îngrijorarea profundă' şi 'opoziţia' faţă de acest nou tir. Împreună cu Moscova, Beijingul preconizează un dialog cu Coreea de Nord, pe baza unei foi de parcurs stabilite de cele două capitale. (Sursa: Agerpres)