Washingtonul ar putea utiliza gazoductul Nord Stream 2 ca o „pârghie” contra Moscovei

nord stream 2

SURSA FOTO: Dreamstime

Noémie Taylor-Rosner a scris un articol pentru Courrier International cu privire la modul în care Washingtonul ar urma să folosească gazoductul Nord Stream 2 împotriva Moscovei. Chiar Joe Biden a tras un semnal de alarmă în acest sens.

Preşedintele american, Joe Biden, l-a avertizat marţi pe omologul lui rus, Vladimir Putin, că vor fi luate măsuri economice dure contra Rusiei în caz de escaladare militară contra Ucrainei. Printre pârghiile de acţiune preconizate: gazoductul controversat Nord Stream 2 care leagă Rusia de Germania, arată Courrier International. 

„Este unul din cele mai mari teste de politică externă ale preşedinţiei Biden până astăzi”. Dar summitul virtual dintre preşedintele rus, Vladimir Putin, şi omologul lui american nu „a permis să se rezolve criza de la frontierele cu Ucraina” şi nu a dus la o apropiere reală a poziţiilor americană şi rusească, remarcă „New York Times”.

Joe Biden l-a avertizat pe Vladimir Putin că vor fi luate măsuri economice forte împotriva Rusiei în caz de escaladare militară contra Ucrainei, o ofensivă pe care Moscova a negat că o pregăteşte. Printre pârghiile de acţiune pe care le are la dispoziţie Washingtonul: gazoductul controversat Nord Stream 2, care trebuie să lege Rusia de Germania. Casa Albă nu a spus clar dacă preşedintele Statelor Unite a agitat această ameninţare energetică marţi, la summitul virtual, dar gazoductul este mult evocat în presă şi în anturajul lui Joe Biden.

„Ameninţarea contra Nord Stream 2 ar face parte dintr-un ansamblu de sancţiuni propuse de Statele Unite, care ar include măsuri financiare precum blocarea conversiei rublelor în dolari şi ţintirea mai mare a unor oligarhi ruşi”, au afirmat marţi pentru „Financial Times” două surse americane apropiate de dosar. 

„Discuţii solide” între Washington şi Berlin

Remarcând că gazoductul nu este încă în funcţie, în aşteptarea unei certificări din partea Germaniei, consilierul pentru securitate naţională al lui Joe Biden, Jake Sullivan, a estimat marţi în faţa presei că este vorba de o „pârghie pentru Occident, deoarece dacă Vladimir Putin vrea ca viitorul Nord Stream 2 să transporte gaz, poate nu-şi va asuma riscul de a invada Ucraina”.

Potrivit agenţiei Bloomberg, administraţia Biden ar căuta să obţină de la guvernul german ca acesta să se angajeze să întrerupă proiectul de gazoduct în caz de ofensivă rusească împotriva Ucrainei. Un diplomat occidental a declarat pentru „Financial Times” că Washingtonul şi Berlinul au avut deja „discuţii destul de solide” pe tema gazoductului. Tot potrivit cotidianului financiar britanic, „oficialii americani au programat să meargă în Germania de îndată ce noul guvern al ţării, condus de cancelarul Olaf Scholz, va fi instalat”.

Invazia rusească în Ucraina: ameninţare reală sau „bluf”?

Rămâne de văzut dacă Rusia intenţionează realmente să agreseze Ucraina, remarcă „La Libre Belgique”. „Neputând să pătrundă în capul lui Putin, experţii au analize diferite”, notează cotidianul belgian. „Unii cred că războiul este aproape, potrivit ministrului ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, după care se anunţa o invazie la sfârşitul lunii ianuarie. Alţii cred că este mai curând un bluf al lui Vladimir Putin, o escaladare pentru o de-escaladare, un mijloc de a creşte presiunea pentru a-şi pregăti poziţii de negociere mai confortabile”.

Potrivit „La Libre Belgique”, această analiză se bazează pe faptul că „un cost al riscurilor unui aventurism războinic s-ar dovedi prea ridicat faţă de câştigurile pentru Rusia. […] Dacă invazia ar avea loc, ea ar atrage în plus un sprijin aliat pentru armata ucraineană şi adoptarea de sancţiuni grele americane şi europene, chiar suspendarea gazoductului controversat Nord Stream 2”.