„Iranul nu desfăşoară nicio activitate nucleară nedeclarată nicăieri în ţară”, a declarat secretarul Consiliului Suprem de Securitate Naţională, Ali Shamkhani. 

Washingtonul ar fi cerut inspecţii la siturile militare iraniene în cadrul verificării respectării acordului nuclear între marile puteri şi Iran din 2015, conform Agerpres. 

Acordul prevede ridicarea treptată şi condiţionată a sancţiunilor împotriva Iranul în schimbul garanţiilor că această ţară nu se va dota cu arma nucleară. 

„Este doar un circ mediatic din partea americanilor în scopul de a nu-şi respecta obligaţiile”, a adăugat Shamkhani. 

Donald Trump s-a pronunţat împotriva acestui acord nuclear, dar nu l-a pus sub semnul întrebării până în prezent, aşa cum îşi doresc susţinătorii unei linii dure împotriva Iranului la Washington. Înaintea alegerii sale în funcţia supremă în stat, Donald Trump promisese să „rupă” acordul. 

ONU a indicat că nu există nicio obligaţie de a efectua inspecţii la siturile militare, cu excepţia cazului în care există suspiciuni de activitate ilegală. Or, până în prezent, nu există nicio dovadă că material nuclear ar fi fost transferat la siturile militare, potrivit Naţiunilor Unite, care afirmă că şi-a dublat numărul inspecţiilor de la intrarea în vigoare a acordului la începutul anului 2016. 

Shamkhani a acuzat administraţia preşedintelui Donald Trump de a „căuta scuze” şi de a avea o „atitudine puţin constructivă” în scopul de a „submina acest acord internaţional”. 

Joi, ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, a afirmat că ideea renegocierii acordul este de ordinul unei „pure fantezii”. 

Acordul „nu este (re)negociabil”, a scris el într-o postare pe Twitter. „Este timpul ca SUA să înceteze manipulările şi să înceapă să respecte (acordul), aşa cum face Iranul”. 

 

SUA a decis tot joi să menţină atenuarea sancţiunilor legate de acord, dar administraţia preşedintelui Trump a prezentat acest gest drept unul „temporar” şi a spus că va continua să reflecteze asupra politicii sale faţă de Teheran. 

Zarif urmează să aibă întâlniri cu secretarul de stat american Rex Tillerson şi miniştrii de externe ai celorlalte puteri care au semnat acordul nuclear (Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania), miercuri, în marja Adunării Generale a ONU de la New York.