Tensiuni la cel mai înalt nivel. "Presiunea" exercitată de China asupra insulei îi îngrijorează pe americani, în vreme ce chinezii avertizează împotriva oricărei acţiuni care ar putea fi interpretată ca un sprijin pentru "independenţa Taiwanului".
Statele Unite şi China au făcut sâmbătă schimb de avertizări severe în legătură cu Taiwanul, înaintea unui summit virtual programat luni între preşedinţii american, Joe Biden, şi cel chinez, Xi Jinping. Într-o discuţie cu omologul său chinez, Wang Yi, secretarul de stat american, Antony Blinken, şi-a „exprimat îngrijorarea în legătură cu presiunea militară, diplomatică şi economică continuă a Republicii Populare Chineze contra Taiwanului”, potrivit unui comunicat al departamentului de stat.
Biden şi Xi urmează sa stea de vorbă a treia oară luni seara, ora Washingtonului (marţi dimineaţa devreme, ora Beijingului) prin videoconferinţă. Discuţia dintre Blinken şi Wang era destinată pregătirii summitului. Şeful diplomaţiei americane a „îndemnat Beijingul să angajeze un dialog semnificativ” pentru a rezolva diferendele cu Taipeiul „paşnic şi într-un mod conform cu dorinţele şi interesele poporului privind Taiwanul”, potrivit departamentului de stat, scrie Le Figaro.
Wang a avertizat la rândul său Statele Unite contra oricărei acţiuni care ar putea fi interpretată ca un sprijin pentru „independenţa Taiwanului”, potrivit unui rezumat al convorbirii publicat de guvernul chinez. „Orice conivenţă sau sprijin faţă de forţele ‘independenţei Taiwanului’ dăunează păcii în strâmtoarea Taiwan şi poate avea efect de bumerang”, a avertizat ministrul chinez al afacerilor externe.
Subiectele de contencios se acumulează între Washington şi Beijing
Summitul Biden-Xi are loc în situaţia în care subiectele de contencios se acumulează între Washington şi Beijing, care se arată fiecare ferm în ce priveşte poziţiile privind schimburile comerciale sau drepturile omului. Tensiunile au crescut şi mai mult în ultimele săptămâni pe tema Taiwanului, pe care Beijingul îl consideră o provincie rebelă care trebuie să revină sub administrarea sa. Beijingul şi-a intensificat în ultimii ani acţiunile pentru izolarea Taiwanului pe scena internaţională şi pentru a opri orice tentativă de recunoaştere a insulei ca stat independent.
China şi-a intensificat activitatea militară în apropierea Taiwanului. Şi Washingtonul şi-a repetat angajamentul de a ajuta Taipeiul să-şi construiască şi să-şi apere apărarea. Summitul de luni „constituie o oportunitate pentru cei doi lideri să discute despre cum să gestioneze responsabil competiţia dintre Statele Unite şi Republica Populară Chineză, cooperând totuşi în domenii în care interesele lor se întâlnesc”, a estimat departamentul de stat.
Preşedintele american nu şi-a ascuns niciodată dorinţa de a se întâlni personal cu liderul chinez şi nu s-a ferit să critice absenţa acestuia de la recentele summitului G20 şi COP26. Dar trebuie să se mulţumească cu o întâlnire virtuală cu Xi Jinping, care nu a mai părăsit China de doi ani, invocând motive sanitare.