Webroot, o companie specializată în securitatea pe internet a întrebat circa 4.000 de utilizatori despre modul în care își editează datele personale pe rețelele sociale, despre dependența de această activitate, despre persoana responsabilă de securitate în cazul rețelelor de socializare și despre măsurile de siguranță pe care le iau atunci când se conectează la acestea prin intermediul telefonului mobil.
"În ultimele nouă luni, am identificat peste 4.000 de versiuni ale virusului Koobface care au afectat utilizatorii rețelelor sociale. Infractorii informatici continuă să prefere aceste medii pentru că astfel, au acces instant la foarte multe victime. Totuși, am descoperit că utilizatorii sunt mai conștienți de aceste riscuri acum decât in anii trecuți", a declarat said Jacques Erasmus, expert Webroot.
În ultimii doi ani, ponderea utilizatorilor americani de retele sociale care nu și-au vizualizat sau schimbat niciodată setările de securitate ale contului a scăzut de la 37% la 8%, iar în Marea Britanie, aceeași pondere a scăzut de la 31% la 9%. Tot între 2009 și 2011, utilizatorii au declarat că au fost atenți la setări de securitate precum: restricționarea datelor pe care le pot vedea alți utilizatori în urma unei simple căutări după numele persoanei, restricționarea accesului la cont pentru anumite persoane, de obicei prieteni, ascunderea profilului pentru căutare publică, blocarea site-urilor de tip "beacon", care afișează reclamă pe rețelele de socializare.
Jumătate dintre utilizatorii Facebook se declară dependenți
Webroot a identificat și tendinte noi în comportamentul utilizatorilor de retele sociale, cum ar fi dependența, recunoscută de 54% dintre aceștia, tineri cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani.
46% dintre utilizatori au declarat că vizitează de câteva ori pe zi site-ul de socializare preferat (majoritatea accesează prin intermediul telefonului mobil), iar 18% dintre aceștia au declarat că își vizitează doar odată pe zi prietenii din mediul virtual.
Întrebați dacă Mark Zuckerberg este singurul responsabil de securitatea datelor de pe Facebook, 13% dintre cei întrebați au răspuns că el este persoana responsabilă, în timp ce 72% cred că responsabilitatea pentru datele lor personale de pe Facebook le aparține doar lor.
Webroot a făcut și câteva recomandări pentru siguranța utilizatorilor de rețele sociale:
- Fii protejat oriunde mergi – asigură-te că ai un antivirus instalat pe device-ul de pe care intri pe rețeaua de socializare
- Fii mai atent cu informațiile pe care le scrii la status, cum ar fi cele legate de locul în care te afli la un moment dat
- Fii sceptic – dac un link primit arată ca o informatie pe care un prieten de-al tău nu ar trimite-o niciodată, probabil că nu el a trimis-o. Dacă accesezi link-ul respectiv, poți deveni la rândul tău o sursă de răspândire a virusului.