Cea mai bună forță aeriană din Orientul Mijlociu vrea să mărească considerabil raza de acțiune a aeronavelor F-35I. Iar Iranul este principala țară vizată.
Înţelegere specială între Israel şi producătorul Lockheed Martin
Israelul a început să importe avioane stealth de a cincea generație F-35 de la Lockheed Martin la începutul anilor 2010. Cu un aranjament special: primele 19 sunt modele standard F-35A, dar următoarele 31 vor fi modificate special de firmele de apărare israeliene pentru a se potrivi mai bine parametrilor misiunii Forţelor Aeriene Israeliene, potrivit National Interest.
Până în 2024, urmează să sosească în Israel încă 23 de avioane F-35, ceea ce va face ca Forţele Aeriene Israeliene să aibă o flotă formată din 50 de avioane de generaţia a V-a.
Avioanele de luptă israeliene „Adir” F-35 I au participat la exerciții în Italia, marcând prima lor ieșire în străinătate.
Exerciţiile militare şi problema Iranului
Șase dintre avioane participă la exercițiile Falcon Strike 2021. IAF s-a alăturat Falcon Strike 2021 pentru a perfecționa capacitățile de operațiuni comune cu aliații și a antrena aeronavele într-un cadru necunoscut.
Un ofițer al IAF a explicat și un scop mai imediat al acestor exerciții: „Iranul este în centrul atenției noastre. Tensiunile dintre Israel și Iran au crescut în ultimele luni”.
Teheranul ar fi sprijinit masiv mișcarea Hamas în recenta reizbucnire a conflictului din Gaza, la scurt timp după acuzațiile potrivit cărora Israelul ar fi atacat instalația nucleară iraniană de la Natanz.
Ierusalimul pare să fi ajuns la o înțelegere provizorie cu Washingtonul: IAF nu va face modificări la proiectarea de bază a avionului, ci va avea sisteme de avionică, sisteme de comandă control și radar ajustate la necesitățile și amenințările cu care se confruntă IAF.
Sursa foto: Wikipedia